Skip to main content

Czekolady białe

2019-03-20

Porównanie produktów

Autor: Kamila Kweczke

Czekolada biała – przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona… Pora sprawdzić, które ma dobry skład i jest godna polecenia! Czekolada biała – czy to jeszcze czekolada? Wiele osób uważa, że czekolada biała to nie czekolada. W takim razie zacznę od definicji. Białą czekoladę produkuje się bez dodatku miazgi kakaowej, za to z większym udziałem masła […]

Czekolada biała – przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona… Pora sprawdzić, które ma dobry skład i jest godna polecenia!


Czekolada biała – czy to jeszcze czekolada?

Wiele osób uważa, że czekolada biała to nie czekolada. W takim razie zacznę od definicji. Białą czekoladę produkuje się bez dodatku miazgi kakaowej, za to z większym udziałem masła kakaowego. Zgodnie z obowiązującą definicją czekolada biała oznacza wyrób otrzymany z masła kakaowego, mleka lub wyrobów mlecznych i cukru zawierający nie mniej niż 20% masła kakaowego i nie mniej niż 14% suchej masy mlecznej, otrzymanej w drodze częściowego lub całkowitego odwodnienia mleka, śmietanki, masła lub tłuszczu mlecznego, w którym zawartość tłuszczu jest nie mniejsza niż 3,5%.

Oczywiście lepszym/zdrowszym wyborem są czekolady gorzkie – zawierają więcej antyoksydantów, magnezu, żelaza, manganu, cynku oraz miedzi w porównaniu do mlecznych i białych. Natomiast czekolady mleczne i białe zawierają więcej wapnia oraz CUKRU.

Kryteria oceny

Uważam, że składy czekolad białych są do siebie bardzo podobne. I jest lepiej niż w przypadku czekolad mlecznych – rzadko, która zawiera tłuszcze roślinne inne niż kakaowy. I zazwyczaj zawierają tylko jeden emulgator.

  • pozytywna – postanowiłam wyróżnić tylko najlepsze składy, czyli czekoladę Cocoai Xucker. Czekolady Cocoa są wegańskie i Biała cynamonowa nie zawiera emulgatora, co ją wyróżnia wśród innych. Plus również za ekologiczne pochodzenie składników. Czekoladę Cocoa Białą cynamonową można kupić np. w Tesco. Natomiast Cocoa One Bite jest dostępna w Rossmannie. Ciekawą propozycją jest czekolada Xucker, ponieważ zamiast cukru zawiera ksylitol. Myślę, że to dobra opcja dla każdego.
  • neutralna – dla większości analizowanych czekolad. Ich składy są poprawne. Na dodatkowy plus zasługuje czekolada z Lidla, Tesco Finest, Lindt.
  • negatywne – dla czekolad z kilkoma emulgatorami.

AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024