Sezon na fasolkę wciąż trwa, więc dzisiaj przypominamy o tym, dlaczego warto o niej pamiętać w swoim menu 🌱🍴
Jeśli lubicie fasolkę szparagową, to koniecznie korzystajcie z niej nie tylko w sezonie, ale również poza nim – mrożoną dostaniecie praktycznie w każdym markecie ✅
Dlaczego tak do tego namawiamy? 🤔 Sprawdzicie to na drugiej grafice – to tam wymieniliśmy najważniejsze korzyści, jakie płyną z jedzenia fasolki 😁
A jakie są różnice między zieloną, a żółtą? 🧐
- Zielona jest bardziej wyrazista w smaku od wersji żółtej oraz ma więcej witaminy A i kwasu foliowego,
- Żółta ma delikatniejszy i bardziej kremowy smak oraz dostarcza więcej fosforu i potasu niż zielona,
- Różnią się również czasem gotowania, który dodatkowo zależy od tego, czy fasolka jest młoda, czy jednak jej najlepsze dni już minęły… 🤪 Jednak mimo wszystko czas gotowania żółtej jest o kilka minut krótszy 🕙
Jaki kolor fasolki króluje u Was? 😄🌿