czytamyedtykiety.pl żywność

Skórka pomarańczowa do wypieków – porównanie

Dodano: 26 Listopada 2019 Przez: Agnieszka Wałęka
kategoria: Porównanie produktów

Powoli zaczynamy przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia – w tym celu zadałyśmy Wam niedawno pytanie dotyczące świątecznych zestawień. Część wymienionych przez Was już jest na naszym blogu (będziemy je aktualizować), a te, których nie ma, postaramy się zrobić. Tak, wiemy, jest jeszcze wcześnie – ale uwierzcie nam, że przygotowanie kolejnych porównań jest dość mocno czasochłonne. Dzisiaj przedstawiamy zestawienie skórek pomarańczowych do wypieków.


Powiecie: „a tam, taki tam jeden niewielki dodatek do dekoracji, kto by tam patrzył na skład”. A ja Wam powiem, z własnych obserwacji, że jest to jeden z tych dodatków, które dzieciaki uwielbiają i przy którym mówią mamie przy pieczeniu: „maaamooo dosyp jeszcze trochę”, po czym finalnie wybierają ten kawałek ciasta, który skórki ma najwięcej. Ja też w dzieciństwie tak robiłam 🙂

Składy skóki pomarańczowej są bardzo różne. Należy nadmienić, że można znaleźć w sprzedaży skórkę krojoną (jednak udało nam się znaleźć tylko jedną – Kotanyi) oraz kandyzowaną – tych było znacznie więcej. Jak możecie się domyślić, suszona jest znacznie lepszą opcją – nie zawiera żadnych dodatków. Natomiast w kandyzowanej znalazły się takie „cuda”, jak:

  • cukier
  • syrop glukozowy kukurydziany
  • syrop glukozowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy (ten pojawiał się najczęściej)
  • kwas cytrynowy
  • sorbinian potasu (konserwant)
  • dwutlenek siarki (konserwant)

Oprócz tego, do niektórych dodano sól – nie do końca rozumiem sens dodawania tutaj soli, bo jednak wyrób końcowy ma być bardzo słodki. Być może ma w jakiś sposób dodatkowo zakonserwować całość.

Jak możecie zauważyć, niektóre skórki pomarańczowe są ekologiczne. Dodano w nich m.in. EKOLOGICZNY SYROP GLUKOZOWY (nie ma gwiazdek przy każdym składniku z osobna, ponieważ dla wygody i lepszej widoczności na grafice dałam je przy nazwach firmy). Trochę nas rozbawił ten eko syrop – myślicie, że jest on w czymś lepszy, niż zwykły syrop glukozowy? W niczym. Jedynie w pochodzeniu, bo ogólnie organizm każdy traktuje tak samo. Najlepiej wybierać krojoną skórkę bez dodatków – lub pokroić i UMYĆ (!) ją w domu samemu.

O Autorze

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt:








Przejdź do paska narzędzi