Skip to main content

antocyjany (E 163)

Informacje o składniku

Naturalne barwniki, które nie tylko są bezpieczne dla zdrowia, ale uważa się, że pełnią funkcje ochronne w organizmie. Antocyjany uszczelniają naczynia włosowate, zapobiegają obrzękom i posiadają aktywność przeciwzapalną. Ze względu na działanie antyoksydacyjne odgrywają ważną rolę w prewencji chorób nowotworowych. Antocyjany jako barwniki żywności wykazują działanie chroniące produkty spożywcze przed zepsuciem, ponieważ wykazują antagonistyczną aktywność wobec niektórych bakterii, wirusów i grzybów.

Bądźmy w stałym kontakcie

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book „W pełnym słońcu”!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021