Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł34,00 zł
Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako m. in. lnianka i rydz. Olej ten od 2009 roku wpisany jest na listę produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej. Bardzo istotną informacją jest to, że olej z nasion lnianki Semco jest tłoczony na zimno. Tłuszcz zawarty w tych nasionkach ma wysoką zawartość (do 90%) nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku. Taki olej powinien znaleźć się w kuchni osób mających podwyższony poziom lipoproteiny LDL (tzw. "złego cholesterolu") we krwi - badania wykazują, że olej rydzowy skutecznie go obniża. Podpowiadam, iż tego oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, np. jako baza do dressingów do sałatek albo do śledzi (w oleju). Nie widziałeś tego oleju w swoim sklepie? Podpowiadamy, iż możesz go kupić tutaj.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad