Skip to main content

Olej rydzowy

1/1

Kategoria:
Tłuszcze

Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako m. in. lnianka i rydz. Olej ten od 2009 roku wpisany jest na listę produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej. Bardzo istotną informacją jest to, że olej z nasion lnianki Semco jest tłoczony na zimno. Tłuszcz zawarty w tych nasionkach ma wysoką zawartość (do 90%) nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku. Taki olej powinien znaleźć się w kuchni osób mających podwyższony poziom lipoproteiny LDL (tzw. "złego cholesterolu") we krwi - badania wykazują, że olej rydzowy skutecznie go obniża. Podpowiadam, iż tego oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, np. jako baza do dressingów do sałatek albo do śledzi (w oleju). Nie widziałeś tego oleju w swoim sklepie? Podpowiadamy, iż możesz go kupić tutaj.      

Producent
Semco

Składniki

Weź pod lupę etykietę produktu i zobacz, co kryje się w jego składzie.

  • Olej rydzowy

Zobacz również

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Zobacz Wszystkie

Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024