Olej rydzowy

Kategoria:  Tłuszcze

Ocena

Olej rydzowy to olej tłoczony z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa) - znanego także jako m. in. lnianka i rydz. Olej ten od 2009 roku wpisany jest na listę produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej. Bardzo istotną informacją jest to, że olej z nasion lnianki Semco jest tłoczony na zimno. Tłuszcz zawarty w tych nasionkach ma wysoką zawartość (do 90%) nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku. Taki olej powinien znaleźć się w kuchni osób mających podwyższony poziom lipoproteiny LDL (tzw. "złego cholesterolu") we krwi - badania wykazują, że olej rydzowy skutecznie go obniża. Podpowiadam, iż tego oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno, np. jako baza do dressingów do sałatek albo do śledzi (w oleju). Nie widziałeś tego oleju w swoim sklepie? Podpowiadamy, iż możesz go kupić tutaj.      

składniki
  • olej rydzowy

Dokładamy wszelkich starań, aby informacja produktowa była prawidłowa. Zdarza się jednak, że produkty żywnościowe zmieniają skład, tak więc wartości odżywcze i alergeny mogą się zmieniać. Zalecamy każdorazowe sprawdzenie etykiety produktowej na fizycznym produkcie przed jego spożyciem

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.