Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Nektar to nie to samo co sok. Są to całkowicie inne produkty. Nektary składają się głównie z wody, soku i cukru (lub syropu glukozowo-fruktozowego albo słodzików). Zawartość składnika owocowego/warzywnego (czyli soku, przecieru) uzależniona jest od rodzaju nektaru, np. nektary z pomarańczy, grejpfrutów, jabłek muszą zawierać minimum 50% wsadu owocowego, natomiast w przypadku owoców o niskiej kwasowości, ale papkowatej konsystencji lub wysokiej zawartości substancji aromatycznych, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (mango, banany, granaty i inne), wynosi 25%. Zabronione jest dodawanie barwników, substancji konserwujących oraz aromatów innych niż uzyskane
z owoców i warzyw. Maksymalna ilość cukru dodanego do nektaru nie może przekraczać 20% całkowitej masy produktu. Do nektarów można dodawać również kwas cytrynowy i dodatki wzbogacające – witaminy i sole mineralne. Omawiany Nektar Banan Tymbark składa się z wody, przecieru bananowego (30%), cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego i regulatorów kwasowości.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad