Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Mleko wypasione 2% tłuszczu UHT (ang. Ultra High Temperature) powstaje na skutek podgrzania mleka do temperatury 135-150°C przez kilka sekund. W ten sposób otrzymuje się mleko o 6-miesięcznym terminie przydatności do spożycia. W mleku UHT straty witamin wynoszą około 20% (najwyższe straty dotyczą tiaminy, folianów, witaminy B12 (20-100%) i witaminy C (15-40%)). Obróbka termiczna mleka nie wpływa natomiast na zawartość wapnia. Tak wysoka temperatura powoduje interakcje pomiędzy składnikami mleka, takimi jak laktoza i białka, zmniejszenie przyswajalności tych składników przez organizm, redukcję dostępnej lizyny (niezbędnego aminokwasu wspierającego prawidłowy wzrost i rozwój kości). Jeśli zależy Wam na mleku z dłuższym terminem przydatności do spożycia to mleko UHT jest idealne. Jednak wiąże się to z niższą wartością odżywczą.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad