Skip to main content

Mleko wypasione 2% tłuszczu UHT

1/1

Kategoria:
Nabiał

Mleko wypasione 2% tłuszczu UHT (ang. Ultra High Temperature) powstaje na skutek podgrzania mleka do temperatury 135-150°C przez kilka sekund. W ten sposób otrzymuje się mleko o 6-miesięcznym terminie przydatności do spożycia. W mleku UHT straty witamin wynoszą około 20% (najwyższe straty dotyczą tiaminy, folianów, witaminy B12 (20-100%) i witaminy C (15-40%)). Obróbka termiczna mleka nie wpływa natomiast na zawartość wapnia. Tak wysoka temperatura powoduje interakcje pomiędzy składnikami mleka, takimi jak laktoza i białka, zmniejszenie przyswajalności tych składników przez organizm, redukcję dostępnej lizyny (niezbędnego aminokwasu wspierającego prawidłowy wzrost i rozwój kości). Jeśli zależy Wam na mleku z dłuższym terminem przydatności do spożycia to mleko UHT jest idealne. Jednak wiąże się to z niższą wartością odżywczą.  

Producent
SM Mlekovita

Składniki

Weź pod lupę etykietę produktu i zobacz, co kryje się w jego składzie.

  • Mleko o zawartości tłuszczu 2%

Zobacz również

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Zobacz Wszystkie

Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024