Mleko wypasione 2% tłuszczu UHT

Kategoria:  Nabiał

Ocena

Mleko wypasione 2% tłuszczu UHT (ang. Ultra High Temperature) powstaje na skutek podgrzania mleka do temperatury 135-150°C przez kilka sekund. W ten sposób otrzymuje się mleko o 6-miesięcznym terminie przydatności do spożycia. W mleku UHT straty witamin wynoszą około 20% (najwyższe straty dotyczą tiaminy, folianów, witaminy B12 (20-100%) i witaminy C (15-40%)). Obróbka termiczna mleka nie wpływa natomiast na zawartość wapnia. Tak wysoka temperatura powoduje interakcje pomiędzy składnikami mleka, takimi jak laktoza i białka, zmniejszenie przyswajalności tych składników przez organizm, redukcję dostępnej lizyny (niezbędnego aminokwasu wspierającego prawidłowy wzrost i rozwój kości). Jeśli zależy Wam na mleku z dłuższym terminem przydatności do spożycia to mleko UHT jest idealne. Jednak wiąże się to z niższą wartością odżywczą.  

składniki
  • mleko o zawartości tłuszczu 2%

Dokładamy wszelkich starań, aby informacja produktowa była prawidłowa. Zdarza się jednak, że produkty żywnościowe zmieniają skład, tak więc wartości odżywcze i alergeny mogą się zmieniać. Zalecamy każdorazowe sprawdzenie etykiety produktowej na fizycznym produkcie przed jego spożyciem

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.