Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Batony zbożowe zazwyczaj kojarzą się ze zdrowym zamiennikiem zwykłych batonów. Oczywiście może tak być, ale nie w każdym przypadku. Corny Big orzechowy głównie (w 27%) składa się z prażonych płatków zbożowych z pełnego ziarna (owsiane, jęczmienne, pszenne), co stanowi najważniejszą zaletę produktu. Niestety na drugiej pozycji znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy. Ponadto baton zawiera chrupki zbożowe, orzechy laskowe (10% - kolejna zaleta produktu), płatki kukurydziane, prażone wiórki kokosowe i do tego syrop glukozowy, cukier, syrop cukru skarmelizowanego i miód! Zrobiło się słodko... Jeden Corny Big (o masie 50 g) dostarcza 218,5 kcal i trzy łyżeczki cukrów (15 g), a dla porównania Mars (o masie 47 g) - 212 kcal i sześć łyżeczek cukrów (aż 30,1 g!!!). Corny Big mógł być naprawdę dobrym produktem, ale nie jest tak do końca. Zawiera niestety syrop glukozowo-fruktozowy i kilka innych substancji słodzących. Jeśli w sklepie są inne batony zbożowe to porównujcie ich składy i wybierzcie ten najlepszy. Najlepszy, czyli taki, który zawiera najwięcej składników zbożowych, a najmniej cukrów. Najlepiej, żeby nie zawierał syropu glukozowo-fruktozowego. I jeśli jest orzechowy to powinien zawierać orzechy, żurawinowy - żurawinę, itd.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad