Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Zastosowanie octanu sodu ma na celu przedłużenie świeżości chleba. Również E 471 zapobiega szybkiemu czerstwieniu pieczywa. Dodatek oleju roślinnego wpływa na zwiększenie objętości bochenka chleba i zwiększenie jego trwałości (maskuje jego czerstwienie), ponadto wpływa na smak, barwę, aromat i strukturę pieczywa. Środek poprawiający mąkę, czyli kwas L-askorbinowy (E300), pomaga zatrzymywać gaz w cieście, co powoduje, że bochenek chleba rośnie i daje błędne wrażenie wielkości i wagi. Odtłuszczone mleko w proszku wzbogaca pieczywo w pełnowartościowe białko, przez co podnosi wartość odżywczą białek zbóż. Chleb tostowy maślany zawiera dodatek masła (w ilości 1,3%) oraz aromatu, które nadają odpowiedniego smaku i zapachu.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad