Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł34,00 zł
Do początku roku 2010 obowiązywała definicja wód mineralnych uwzględniająca ich naturalne pochodzenie, pierwotną czystość, korzystny wpływ na organizm ludzki i minimalną zawartość składników mineralnych (1000 mg/l). Natomiast w 2010 roku wszystko się zmieniło. Obecnie obowiązuje następująca definicja wody mineralnej: "woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi". Czyli woda mineralna nie musi mieć już korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Określono cztery rodzaje wód mineralnych: bardzo niskozmineralizowane (zawiera nie więcej niż 50 mg składników mineralnych na litr), niskozmineralizowane (od 50 do 500 mg/l), średniozmineralizowane (500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500/l). Cisowianka Perlage niskosodowa jest wodą średniozmineralizowaną, ponieważ suma składników mineralnych wynosi 742 mg/l. Dodamy jeszcze, że ta woda nie jest droga. Wiele znanych wód mineralnych jest dużo droższych i przy okazji zawierają o połowę mniej składników mineralnych. Dlatego nie kierujcie się ceną podczas zakupów!
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad