Mleczka i śmietanki do kawy - Czytamy EtykietyCzytamy Etykiety
czytamyedtykiety.pl żywność

Mleczka i śmietanki do kawy

Dodano: 3 Kwietnia 2018 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Kawa czy śmietanka do kawy? A może mała czarna? Jakie jest Wasza ulubiona kawa?


Mleko czy śmietanka?

Według mnie lepszym rozwiązaniem jest mleko. Jest mniej tłuste, czyli mniej kaloryczne. Dla porównania przedstawiam wartość odżywczą mleka i śmietanki:

Mlekovita Mleko kuchmistrza 2% tł w 100 ml:

  • wartość energetyczna – 50 kcal
  • białko – 3,4 g
  • tłuszcz – 2,0 g
  • węglowodany – 4,7 g

Zott Śmietanka do kawy UHT w 100 ml:

  • wartość odżywcza – 118 kcal
  • białko – 3,1 g
  • tłuszcz – 10,0 gref
  • węglowodany – 4,0 g

Porównywalna jest ilość białka i węglowodanów, ale widać ogromną różnicę w wartości energetycznej i ilości tłuszczu. Według mnie śmietanka ma zbyt intensywny smak i nie pasuje do kawy. Jednak jest to kwestia indywidualna.

Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Oczywiście najlepiej, żeby mleka i śmietanka nie zawierała żadnych dodatków. Najpopularniejszym dodatkiem jest karagen, którego zwolenniczką nie jestem. Przez Organizacje FAO/WHO został uznany za nieszkodliwy dla zdrowia, dlatego też jego wskaźnik ADI (dopuszczalne dzienne pobranie – wyrażone w mg/kg masy ciała) oznaczono jako „nieokreślone”. Jednak wiele badan wykazuje, że karagen może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.

W latach 70. XX w. pojawiły się badania poświęcone wpływowi karagenu zdegradowanego. Wykazały one, że powoduje on zapalenie okrężnicy u zwierząt. Kolejne badania również wykazały jego działanie kancerogenne i teratogenne. Obecnie zabronione jest stosowanie zdegradowanego karagenu, dlatego bądźcie spokojni. Dodam tylko, że naukowcy ostrzegają również przed karagenem niezdegradowanym.

W 2001 r. prof. J.K. Tobacman, lekarka z kliniki internistycznej Uniwersytetu w Iowa (USA), w czasopiśmie Environmental Health Perspectives, opublikowała wyniki dotychczasowych badań nad karagenem. Wynikało z nich, że karagen ma związek z ubytkami błony śluzowej żołądka i jelit, łącznie ze zmianami złośliwymi. Nie brzmi to dobrze… Po pojawieniu się karagenu w jelitach reakcja układu immunologicznego jest podobna, jak przy zakażeniu salmonellą – występuje stan zapalny w układzie pokarmowym. A takie przewlekłe zapalenie może z kolei przyczynić się do znacznie poważniejszych chorób. Pojawiły się również badania, z których wynika, że karagen może prowadzić do wystąpienia cukrzycy.

Jednak istnieją również badania wykazujące, że związek ten może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka – ma potencjalne właściwości antywirusowe. Ile badań, tyle opinii. Wybór należy do Ciebie.

smietanki_do_kawy

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: