czytamyedtykiety.pl żywność

Kukurydza konserwowa – porównanie

Dodano: 18 Września 2019 Przez: Agnieszka Wałęka
kategoria: Porównanie produktów

Kukurydza konserwowa to bardzo popularny dodatek. Większość z nas używa ją przede wszystkim do sałatek, ale pasuje też do wielu innych potraw. Na co zwracać uwagę przy jej wyborze? W sklepach występuje słodka, super słodka itp… Czy jest się czego bać?


Przejdźmy do oceny. W przypadku kukurydzy nie ma mowy o chemicznych dodatkach, a skład wszystkich produktów jest bardzo do siebie bardzo zbliżony. Jestem jednak pewna,  że „cukier” może wiele osób zniechęcać. W przypadku tego typu przetworów jest on stosowany bardzo często i można powiedzieć, że jest to typowy dla nich składnik (mówię tu o wrzywach konsewowych). Dlaczego więc w jednych jest, a w innych nie ma? Podzieliłam je na dwie grafiki, aby było to jaśniejsze – na jednej są te z dodanym cukrem, na drugiej te, które go nie posiadają.

Odpowiedź mogą odrobinę nasuwać wartości cukru (łącznie – nie tylko dodanego) zapisane przy każdej kukurydzy:

  • w wielu przypadkach tam, gdzie cukru dodanego NIE MA, zawartość cukru na 100 g jest WIĘKSZA, niż tam, gdzie go dodano
  • w wielu przypadkach tam, gdzie cukier dodany JEST, zawartość cukru na 100 g jest MNIEJSZA, niż tam, gdzie go nie dodano

Zwróćcie uwagę, że tam, gdzie nie dodano cukru, minimalna jego zawartość w 100 g wynosi 4,2 g – a tam, gdzie dodano, wiele kukurydz ma w 100 g produktu 2,2 g cukru. Jak widzicie, te zawartości są mniejsze tam, gdzie jest cukier dodany (choć nie wszedzie, bo mamy ewenement, w którym cukier stanowi prawie 40% całkowitej masy! Otrzymała ona ocen neutralną).

Dlaczego tak jest? Bo KUKURYDZA MA KILKA ODMIAN i w zależności od tego, jaką zastosuje producent, może mieć konieczność dosłodzenia (lub jej nie mieć). Są odmiany słodkie, bardzo słodkie i niesłodkie. Dlatego, gdy producent użyje odmiany w ogóle nie słodkiej i doda do niej cukier, to łącznie cukru w produkcie może wyjść mniej, niż gdy użyje odmianę naturalnie słodką – i już jej nie posłodzi. Dlatego też być może nie warto się W TYM PRZYPADKU sugerować cukrem w składzie. Oznacza to tyle, że producent użył mniej słodkiej odmiany i wcale nie oznacza, że produkt w 100 g ma więcej cukru, niż ten, który nie był dosładzany. Bardzo często jest odwrotnie!

O Autorze

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt:








Przejdź do paska narzędzi