czytamyedtykiety.pl żywność

Ksylitol i stewia – dobre zamienniki cukru?

Dodano: 24 Maja 2016 Przez: Paulina Lenart
kategoria: Dodatki do żywności, Zdrowie

Nie ulega wątpliwości, że spożywamy coraz więcej białego cukru, zarówno w formie przetworzonej, jak i w czystej postaci. Producenci żywności skrupulatnie dodają cukier do ogólnodostępnych produktów w coraz większej ilości, niestety kosztem Naszego zdrowia. Jednakże, na rynku pojawiły się substancje wychodzące naprzeciw białemu cukrowi, które swoim działaniem nie wyrządzają szkód w Naszych organizmach, wręcz przeciwnie są znakomitą możliwością poprawy stanu zdrowia – mowa tu o ksylitolu i o stewii.

STEWIA

Stewia, a dokładniej Stevia rebaudiana Bertoni to roślina, która od dawien dawna jest stosowana w Ameryce Południowej, a pochodzi z Paragwaju. Największe plantacje tejże rośliny możemy spotkać w wielu miejscach na świecie, głównie w Azji. W Europie jest nowością, natomiast zadebiutowała z pozytywnym skutkiem, a to wszystko dzięki swoim zdrowotnym właściwościom.

Stewia zawdzięcza swój słodki smak glikozydom stewiolowym (E 960). Bardzo ważnym aspektem wyżej wymienionych substancji, o którym należy wspomnieć jest to, iż są one 300-400 razy słodsze od białego cukru, a co najważniejsze nie mają kalorii. W związku z tym, nie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka, co może okazać się pomocne w leczeniu i profilaktyce nadwagi i otyłości.

Ponadto, stewia może być stosowana przez cukrzyków i osoby chorujące na fenyloketonurię – nie powoduje wahań cukru we krwi,  a nawet regularnie stosowana może prowadzić do regulacji poziomu glikemii. Stewia bogata jest także w wiele innych cennych składników, takich jak: selen, magnez, chrom, żelazo, wapń, potas, cynk i witaminę C, które skutecznie pomagają w leczeniu przeziębień i różnorodnych infekcji. W medycynie naturalnej stewia uważana jest jako środek wzmacniający  i moczopędny.

W dobie nadmiernego spożycia cukru, coraz więcej konsumentów dotyka problem próchnicy zębów. W związku z tym, stewia jest bardzo dobrą alternatywą, ze względu na to, iż wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Oprócz tego, nie niszczy zębów i dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym wykazuje korzystne działanie na dziąsła, tym samym hamując wzrost płytki nazębnej.

Warto zaznaczyć, iż stewia w momencie poddania obróbce termicznej, nie traci swych właściwości smakowych. Natomiast posiada gorzkawy smak, który nie każdemu konsumentowi odpowiada.

Nasuwa się jednak pytanie, suszona stewia czy stewia w tabletkach? Zostały przeprowadzone badania, z których wynika, iż stewia w formie tabletki zawiera dużo mniej mikroelementów niż jej suszona forma, w związku z tym lepiej zaopatrzyć się w sklepach ziołowych w jej naturalną, nieprzetworzoną wersję.

stewia

KSYLITOL

Inną substancją słodzącą, która zasługuje na omówienie i pochwałę jest ksylitol, będący odkryciem końca XIX wieku. Jest alkoholem cukrowym, który najczęściej pozyskiwany jest z drewna brzozowego. Pomimo tego, iż wygląda i smakuje jak sacharoza, to na szczęście tylko na tym kończy się ich podobieństwo. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym
w przeciwieństwie do innych cukrów, takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza.

Warto zaznaczyć, iż przetwarzanie tej substancji w organizmie człowieka zachodzi z niewielkim nakładem insuliny, w związku z czym wykazuje 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż pospolity biały cukier. Podobnie jak stewia jest bezpieczny dla diabetyków. Ksylitol zaliczany jest do grupy słodzików niskokalorycznych – 1 g dostarcza zaledwie 2,4 kcal, przy czym biały cukier zawiera adekwatnie 4,1 kcal.

Wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwpróchnicze. Jest doskonałą opcją w wspomaganiu procesu odchudzania, w leczeniu i profilaktyce nadwagi i otyłości. Oprócz tego, ksylitol znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, doskonale sobie radzi ze szkodliwymi bakteriami jelit – np. z Helicobacter pylori, co więcej ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków, w tym Candida albicans. Cukier brzozowy stymuluje produkcję śliny, co jest bardzo ważnym czynnikiem dla osób, które borykają się z suchością w ustach, zapobiega zajadom jak i nieprzyjemnemu zapachowi z ust. Należy pamiętać, że pomimo tego, że uznawany jest za bezpieczny to zastosowanie go w dużych ilościach, może niekorzystnie wpłynąć na nasz układ pokarmowy i doprowadzić do efektu przeczyszczającego.

Podobnie jak stewia, poddany obróbce termicznej nie zmienia swojego smaku oraz nie powoduje powstawania składników niekorzystnych dla naszego zdrowia. Warto go stosować, ze względu na to, iż neutralizuje wolne rodniki, w momencie intensywnego wysiłku psychicznego. Obniża poziom cholesterolu oraz  przejawia działanie przeciwnowotworowe.

ksylitol zamiennik cukru

ZAPAMIĘTAJ!

Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do wielu chorób dietozależnych, które sieją spustoszenie w organizmach wielu ludzi. Stewia i ksylitol są zdrową alternatywą dla sacharozy zwanej „białą śmiercią”, a stosowanie ich pomaga w profilaktyce cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, nadwagi i otyłości.

Pamiętajmy o umiarze, gdyż umiar jest dobry na wszystko. Nasze zdrowie jest najważniejsze i zadajmy sobie pytanie: czy warto na własne życzenie osłabiać swój organizm białym cukrem? Myślę, że wielu z Was odpowie negatywnie, a zatem na zdrowie! ☺

O Autorze

Założycielka Poradni Dietetycznej „Szczypiorek” w Łodzi, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, z wykształcenia dietetyk, prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia, mol książkowy i miłośniczka wszelkich podróży. Niepoprawna optymistka dążąca do celu, motywuje ludzi do zmiany stylu życia oraz do zmiany nawyków żywieniowych. Wszystko po to, aby czuć się lepiej i zdrowiej z samym sobą. Prowadzi strony: http://www.poradniaszczypiorek.pl oraz https://www.facebook.com/poradniaszczypiorek/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt:








Przejdź do paska narzędzi