Ketchupy dla dzieci - Czytamy EtykietyCzytamy Etykiety
czytamyedtykiety.pl żywność

Ketchupy dla dzieci

Dodano: 17 Kwietnia 2018 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Producenci uważają, że dzieci lubią słodkie produkty. Hmm, ale czemu są one PRZESŁODZONE? Porównując zwykły produkt i wersję tego produktu dla dzieci ten drugi często zawiera więcej cukrów. Apeluję do producentów: skończcie z przyzwyczajaniem nas do zbyt słodkich produktów!


Kryteria oceny

Brałam pod uwagę skład, ilość pomidorów i cukrów. Wiesz, że cukier nie tylko słodzi, ale także zastępuje cenne surowce – w tym przypadku pomidory – nadając produktom właściwą konsystencję i formę?

Niestety niska ilość cukrów nie w każdym przypadku oznaczała ketchup wysokiej jakości. Nie spodobały mi się ketchupy składające się głównie z wody. Uważam, że ketchup powinien być mocno pomidorowy. Małe dzieci też lubią odważne smaki, nie tylko słodkie! A teraz wytłumaczę się z niektórych ocen:

  • pozytywna -zasłużyły na nią ketchupy z wysoką ilością pomidorów i nieprzesłodzonych. Trzy z pozytywnie ocenionych nie zawierają dodatku cukru – zostały posłodzone miodem/sokiem jabłkowym/syropem jabłkowym. Brawa dla Producentów: Rapunzel (nie widziałam go w sklepach stacjonarnych), Develey (jest dobrze dostępny w wielu sklepach), Vitapol (też nie widziałam go w sklepach), Zwergenwiese (też słabo dostępny).
  • neutralna – otrzymały ją wszystkie pozostałe ketchupy.

Słownie ocenię poszczególne ketchupy:

  • Rapunzel – to bardzo dobry produkt. Podoba mi się: wysoka ilość pomidorów, świetny skład, sok jabłkowy zamiast cukru (co przekłada się na niską ilość cukrów – 16 g w 100 g), ekologiczne pochodzenie surowców. Niestety jest to produkt niedostępny w sklepach stacjonarnych (może w niektórych sklepikach ze zdrową żywnością, ale nie widziałam go).
  • Develey – kolejny produkt wysokiej jakości. Podoba mi się: wysoka ilość pomidorów, świetny skład, brak zbędnych składników i niska ilość cukrów (17 g w 100 g). Ogromny plus za dobrą dostępność 🙂
  • Vitapol – kolejny produkt wysokiej jakości. Tylko, że jest to sos pomidorowo-warzywny. Plus za szklane opakowanie, zastosowanie miodu (polskiego) zamiast cukru, brak zbędnych składników. Szkoda tylko, że nigdzie nie ma informacji odnośnie całkowitej ilości cukrów w ketchupie.
  • Zwergenwiese (bez dodatku cukru) – kolejny świetny produkt. Podoba mi się: wysoka ilość pomidorów, zastosowanie przecieru i syropu jabłkowego zamiast cukru (19,2 g w 100 g), brak zbędnych składników. Ogromny plus za szklane opakowanie!
  • Mikadek (z Lidla) – ma dobry skład, plus za wysoką ilość pomidorów. I zastanawiasz się dlaczego nie dostał oceny pozytywnej? Wszystko przez wysoką ilość cukrów – 32 g w 100 g!!! To rekordzista…
  • Pudliszki – sytuacja podobna jak wyżej. Skład jest dobry, plus za wysoką ilość pomidorów. Ale minus za wysoką ilość cukrów – 29 g w 100 g!
  • Zwergenwiese (bezglutenowy) – skład jest dobry. Jest już mniej pomidorowy w porównaniu do powyższych ketchupów. Nie podoba mi się zastosowanie zarówno syropu glukozowego, jak i cukru (i jeszcze przecieru z jabłek). W rezultacie sporo tu cukrów – 26 g w 100 g. Plus za szklane opakowanie i ekologiczne pochodzenie składników.
  • Primaeco – uważam, że jest to przeciętny produkt. Nie podoba mi się woda na drugim miejscu – z tego względu konieczne było zastosowanie zagęstników. Producent może się pochwalić brakiem dodatku cukru, ale na pierwszym miejscu jest koncentrat soku jabłkowego (czyli naturalne źródło cukrów). W rezultacie łączna ilość cukrów wynosi 30 g w 100 g – to naprawdę sporo! Jak dla mnie jedyne plusy to ekologiczne pochodzenie składników i szklane opakowanie.
  • Chumak – ogromny minus za wodę na pierwszym miejscu. Ja jestem na nie – jak na ketchup jest mało pomidorowy.
  • Keczupurek – podobne jak ketchup wyżej. Nie podoba mi się niska ilość pomidorów i woda na pierwszym miejscu listy składników.
  • Ketchupik Kielecki – podobnie jak dwa ketchupy wyżej, ale tu jest jeszcze gorzej… Jest jeszcze mniej pomidorowy – ja jestem na nie!

Dlaczego im więcej pomidorów, tym lepiej?

Według mnie najlepszy ketchup to taki mocno pomidorowy. Niektóre dzieci lubią dodawać pomidorowe sosy do wszystkiego, dlatego niech to będą produkty najwyższej jakości. Im bardziej pomidorowy ketchup, tym więcej zawiera likopenu. Związek ten chroni przed chorobami układu krążenia i odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto wysoki poziom likopenu we krwi może chronić przed udarem mózgu. Istotne jest to, że likopen zdecydowanie łatwiej wchłania się w postaci przetworzonej, przez co ketchup i sosy pomidorowe okazują się być bardziej wartościowe niż świeże pomidory. Zaskoczeni? Zazwyczaj w trakcie procesu przetwarzania produktów (smażenia, pieczenia czy gotowania) cenne składniki warzyw i owoców ulegają redukcji. Jednak w przetworzonych pomidorach zwiększa się koncentracja likopenu. Dodatkowo pod wpływem temperatury i rozdrabniania pomidorów, likopen staje się bardziej przyswajalny przez organizm.

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: