Ćwikły z chrzanem - porównanie produktów - Czytamy EtykietyCzytamy Etykiety
czytamyedtykiety.pl żywność

Ćwikły z chrzanem – porównanie produktów

Dodano: 13 Marca 2018 Przez: Agnieszka Wałęka
kategoria: Porównanie produktów

Wielkanoc za pasem! Czas od Bożego Narodzenia do Wielkanocy płynie jak oszalały – a żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, warto pewne rzeczy kupić nieco wcześniej. Jednym z takich produktów jest ćwikła z chrzanem – tradycyjna potrawa wielkanocna z buraczków i chrzanu, którą można przygotować samemu, ale przy braku czasu czy chęci na gotowanie, także kupić w sklepie. Na co zwrócić uwagę, wybierając gotową ćwikłę?


Przygotowując ćwikłę w domu mamy oczywiście ten plus, że wiemy, jakie składniki dodajemy – i w jakiej ilości. Na szczęście sklepowe ćwikły mają całkiem dobre składy – zbliżone do domowych przepisów. Nie znaleźliśmy żadnej, która miałaby w składzie konserwanty, substancje zagęszczające i inne tego typu, niepotrzebne dodatki 🙂

Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze ćwikły?

  1. Zawartość głównych składników. O ile ilość chrzanu praktycznie wszędzie wynosi około 20%, o tyle ilość buraków jest różna – od 54% w ćwikle Krakus, do aż 76% w ćwikle Urbanek (tutaj za to jest mało chrzanu). Jak byśmy dodali te wartości w każdym z produktów, okazałoby się, że stanowią od 74% do 90% zawartości produktu. Reszta składników (w tym cukier) to od 16 do 10 procent – zatem im więcej buraków i chrzanu, tym mniej m.in. cukru – a akurat na nim tak bardzo nam nie zależy 🙂 
  2. Obecność regulatorów kwasowości. Oczywiście, najlepiej wybierać takie, które nie zawierają tego typu dodatków. W naszym zestawieniu tylko jedna ma kwas cytrynowy. W ćwikle kwasowość naturalnie reguluje ocet (i jednocześnie dba o charakterystyczny smak) ocet – jabłkowy lub spirytusowy. Uważamy, że obecność kwasu cytrynowego wcale nie jest konieczna 🙂

W naszym zestawieniu nie ma zbyt dużej rozbieżności pod względem ocen. Wszystkie składy są do siebie bardzo podobne, z wyjątkiem produktu marki własnej Auchan (podniesiony kciuk), który zawiera kwas cytrynowy. Postanowiliśmy być łaskawi – i większości przyznać oceny pozytywne.

O Autorze

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: