czytamyedtykiety.pl żywność

Cukier niejedno ma imię – jak zrozumieć etykiety?

Dodano: 8 Września 2019 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porady

Cukier niejedno ma imię! Warto poznać inne oblicza sacharozy.


Na etykiecie produktu spożywczego możesz się spotkać z następującymi nazwami cukrów:

  • sacharoza – nazywamy ją cukrem. Jest to dwucukier, który składa się z dwóch cząsteczek cukrów prostych: glukozy i fruktozy,
  • cukier trzcinowy, brązowy, nierafinowany, organiczny – nieważne jakie jest źródło cukru, bo finalny produkt jest praktycznie taki sam. Niewielka różnica występuje między cukrem rafinowanym i nierafinowanym – ten drugi zawiera więcej związków mineralnych,
  • cukier inwertowany
  • cukier karmelizowany, palony
  • cukier waniliowy, wanilinowy
  • maltoza – zwana inaczej cukrem słodowym, jest dwucukrem zbudowanym z dwóch cząsteczek glukozy,
  • laktoza – zwana cukrem mlecznym, jest dwucukrem zbudowanym z galaktozy i glukozy, występuje w mleku ssaków,
  • dekstroza, czyli glukoza
  • glukoza, inaczej nazywana cukrem gronowym
  • fruktoza, inaczej nazywana cukrem owocowym
  • galaktoza – wchodzi w skład dwucukru – laktozy
  • syrop glukozowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy, syrop fruktozowo-glukozowy
  • syrop fruktozowy
  • syrop kukurydziany
  • syrop ryżowy, z agawy, z buraka cukrowego
  • inwertowany syrop cukrowy, syrop cukru inwertowanego
  • karmelizowany syrop cukrowy
  • suszony syrop trzcinowy
  • syrop maltozowy
  • syrop oligofruktozowy
  • słód jęczmienny, ekstrakt słodowy jęczmienny, słód pszenny
  • miód
  • melasa, melasa buraczana, melasa trzcinowa.

Producenci często też słodzą swoje produktu zagęszczonymi sokami owocowymi, które głównie składają się z cukrów!

Ilość cukrów podana na etykiecie

Ilość cukrów (w 100 g produktu) podana na etykiecie to suma cukrów naturalnie występujących w produkcie i cukrów dodanych przez producenta. Jednak w przypadku słodyczy można mieć pewność, że cukry w tabeli wartości odżywczych odnoszą się tylko do cukru dodanego do tych produktów. Na powyższej grafice możecie porównać ilość cukrów (w tym przypadku to cukier dodany) w czekoladzie: im wyższa zawartość masy kakaowej, tym niższa ilość cukrów. To którą wybieracie?

Sprawa się komplikuje jeśli produkt oprócz cukru dodanego zawiera również naturalne źródła cukrów, czyli owoce, mleko i jego przetwory, marchew, pomidory, itd.

Aby dokładniej to zrozumieć przeanalizuję kilka przykładów. Oczywiście są to tylko orientacyjne obliczenia, ponieważ ilość cukrów w owocach i warzywach może się różnić od tych podanych przeze mnie w przykładach.

  • jogurt owocowy, np. Bakoma Bio jogurt truskawkowy zawiera 14,5 g cukrów w 100 g. Wersja naturalna zawiera 7 g laktozy (naturalnego cukru), czyli tyle samo laktozy zawiera jogurt truskawkowy. Truskawki stanowią 15 g w 100 g (truskawki zawierają 5 g cukrów w 100 g), więc w jogurcie ilość cukrów z owoców to jedyne 0,6 g. Czyli cukier dodany przez producenta to około 7 g w 100 g.

jogurt truskawkowy 14,5 g cukrów w 100 g = 7 g laktoza z jogurtu +0,6 g cukier z truskawek + ok. 7 g cukier dodany

  • dżem truskawkowy, np. Łowicz – zawiera 35 g cukrów w 100 g. Sporządzono z 40 g truskawek na 100 g produktu. W 100 g truskawek znajduje się 5 g cukrów, czyli w 40 g znajdują się 2 g cukrów. Producent dodał ok. 33 g cukru (na każde 100 g produktu)!

dżem truskawkowy 35 g cukrów w 100 g = 2 g cukier pochodzący z owoców + ok. 33 g cukier dodany

  • dżem truskawkowy typu 100% z owoców, np. Łowicz – zawiera 33 g cukrów w 100 g. Sporządzono ze 100 g owoców na 100 g . W 100 g truskawek znajduje się 5 g cukrów, czyli tyle właśnie stanowią cukry pochodzące z owoców. Pozostałe ok. 28 g to cukier dodany przez producenta (na każde 100 g produktu).

dżem 100% 33 g cukrów w 100 g = 5 g cukier z owoców + ok. 28 g cukier dodany

  • ketchup, np. Pudliszki – zawiera 31 g cukrów w 100 g. 100 g ketchupu powstało ze 198 g pomidorów. W 100 g pomidorów jest 2,4 g cukrów, więc w 198 g jest ich 4,8 g. Czyli dodano aż 26,2 g cukru na każde 100 g produktu. Dla porównania Ketchup Krokus – zawiera 17 g cukrów w 100 g. Powstał z 235 g pomidorów na 100 g ketchupu. W 100 g pomidorów jest 2,4 g cukrów, więc w 235 g jest ich 5,6 g. Czyli dodano ok. 11,4 g cukru na każde 100 g produktu. Jeszcze mniej cukru dodanego zawiera Ketchup Aniołek Dziadunia Ogródek Dziadunia, ponieważ tylko 10,7 g cukrów w 100 g. 100 g ketchupu powstało z 220 g pomidorów. W 100 g pomidorów jest 2,4 g cukrów, więc w 220 g jest ich 5,3 g. Czyli dodano tylko ok. 5,4 g cukru na każde 100 g produktu.

ketchup Pudliszki 31 g cukrów w 100 g= 4,8 g cukrów z pomidorów + ok. 26,2 g cukier dodany

ketchup Aniołek Dziadunia 10,7 g cukrów w 100 g = 5,3 g cukrów z pomidorów + ok. 5,4 g cukier dodany

  • sorbety – np. Grycan sorbet truskawkowy – zawiera 22,4 g cukrów w 100 g. W 100 g produktu znajduje się 47 g truskawek. W 100 g truskawek znajduje się 5 g cukrów, czyli 2,35 g cukrów pochodzi z truskawek. Pozostałe ok. 20 g to cukier dodany (na każde 100 g produktu).

sorbet truskawkowy 22,4 g cukrów w 100 g = 2,35 g cukrów z truskawek + ok. 20 g cukier dodany

Niestety nie zawsze da się policzyć ilość cukru dodanego. Często nie ma podanej informacji o zawartości owoców czy też warzyw. I nie zawsze producent dosładza produkt sacharozą – coraz częściej stosowane są zagęszczone soki i przeciery owocowe.


Aby dowiedzieć się więcej na temat cukru (jego wpływu na zdrowie, w jakich produktach jest go najwięcej, czym go zastąpić, itd.) i jeśli chcesz zminimalizować jego udział w diecie koniecznie przeczytaj nasz e-book Za słodko –KLIK.

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt:








Przejdź do paska narzędzi