Skip to main content

Jedz sezonowo w styczniu

2021-01-03

Zdrowie

Autor: Wałęka Agnieszka

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego kapusta kiszona, grzyby, groch, owoce suszone, orzechy i buraki królują na wigilijnym stole? Oczywiście wynika to z tego, że zimą trwa sezon na wymienione produkty. Zimowe dania opierają się również na warzywach strączkowych i kaszach, a także gruszkach i jabłkach. Jak zimowa herbata to tylko z korzennymi przyprawami (cynamonem, goździkami, imbirem), […]

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego kapusta kiszona, grzyby, groch, owoce suszone, orzechy i buraki królują na wigilijnym stole? Oczywiście wynika to z tego, że zimą trwa sezon na wymienione produkty. Zimowe dania opierają się również na warzywach strączkowych i kaszach, a także gruszkach i jabłkach. Jak zimowa herbata to tylko z korzennymi przyprawami (cynamonem, goździkami, imbirem), które działają rozgrzewająco. Natomiast desery zimowe kojarzą się z jabłkami,
gruszkami, orzechami, makiem i owocami suszonymi.

A jak wyglądają Wasze zimowe potrawy? W grudniu, styczniu i lutym trwa sezon na te same warzywa i owoce. Większość z nich pochodzi z przechowalni – m. in. ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, seler.

Dodajmy również, że przez cały rok trwa sezon na czosnek, kapustę białą i czerwoną, cebulę, pora, buraki, jabłka, pieczarki, ziemniaki, fasolę, pietruszkę (korzeń), marchew, seler (korzeń), gruszki, orzechy laskowe i włoskie. To tłumaczyłoby wiele popularnych potraw w Polsce takich jak sałatka jarzynowa, gołąbki, ziemniaki pod wieloma postaciami (kopytka, placki ziemniaczane, kluski śląskie, prażuchy ziemniaczane), zupy warzywne. Natomiast najpopularniejszy polski obiad to ziemniaki + mięso + surówka/buraczki. Surówka oczywiście najczęściej przygotowywana jest z kapusty białej lub czerwonej z dodatkiem np. marchwi. Najpopularniejsze ciasto? Szarlotka! Wszystkie te potrawy oparte są na polskich warzywach i owocach, które dostępne są w sklepach przez cały rok.


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book dla dziecka i rodzica na temat drugiego śniadania!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021