Skip to main content

Dlaczego warto włączyć awokado do diety?

2017-04-28

Porady, Zdrowie

Autor: Agnieszka W.

Niektórzy twierdzą, że awokado to pożywienie doskonałe. Jest owocem zupełnie innym, niż wszystkie – przede wszystkim zamiast cukrów prostych zawiera tłuszcz. Ktoś powie: “tłuszcz? Przecież to niezdrowe i tuczące!”. No właśnie, ale po pierwsze: teoria o tym, że od tłuszczu zawartego w żywności tyjemy, już dawno została obalona. Po drugie – tłuszcz zawarty w awokado zawiera […]

Niektórzy twierdzą, że awokado to pożywienie doskonałe. Jest owocem zupełnie innym, niż wszystkie – przede wszystkim zamiast cukrów prostych zawiera tłuszcz. Ktoś powie: “tłuszcz? Przecież to niezdrowe i tuczące!”. No właśnie, ale po pierwsze: teoria o tym, że od tłuszczu zawartego w żywności tyjemy, już dawno została obalona. Po drugie – tłuszcz zawarty w awokado zawiera bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych i należy do najlepszych źródeł tego składnika. Dlaczego jeszcze warto jeść awokado?


1. Tłuszcze. 

Jak wspomniałam, awokado uchodzi za jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczy. Wynika to z dużej zawartości jednonienasyconego kwasu oleinowego, który wraz z beta-sitosterolem działa ochronnie na układ krążenia. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ilośc triglicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kwas oleinowy ma również wpływ na zmniejszenie ilości stanów zapalnych w organizmie, a w połączeniu z potasem pomaga obniżać ciśnienie krwi.

2. Jeszcze raz tłuszcz.

Wcześniej było w kontekście zdrowia układu krążenia, teraz trochę rozwinę o inne hmm… “wpływy”. Nienasycone kwasy tłuszczowe są budulcem błon komórkowych – ich odpowiednia ilość w diecie jest potrzebna, aby utrzymać je w odpowiednim stanie. Odpowiednia podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych skutkuje zmniejszeniem utraty wody – poprawia jędrność, nawilżenie i ogólny stan skóry. Oprócz tego, kwasy tłuszczowe w połączeniu z naturalną witaminą E wpływają na pracę mózgu – zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimer’a i sprzyjają jej cofaniu we wczesnym stadium.

3. Błonnik

W 100 g awokado znajdziemy 7 g błonnika – jest to ok. 27% zalecanej dziennej jego dawki.  Jest to zarówno błonnik rozpuszczalny (konieczny do utrzymania prawidłowego składu mikroflory jelitowej) i nierozpuszczalny (który usprawnia parę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom). Oczywiście włókno pokarmowe ma jeszcze więcej właściwości – jest m.in. pomocny w procesie odchudzania (gwarantuje dłuższe uczuci sytości), pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, wpływa też istotnie na regulowanie pewnych zaburzeń zdrowotnych.

4. Witaminy i składniki mineralne.

Jak wspomniałam wcześniej, awokado jest bogatym źródłem witaminy E. Oprócz niej posiada też witaminę D, K, B1, B2, PP, B5 oraz kwas foliowy. Ten ostatni jest bardzo istotnym składnikiem dla kobiet w ciąży – wspomaga prawidłowy rozwój płodu, mózgu i innych narządów dziecka. Jeśli chodzi o składniki mineralne, 100 g awokado zapewnia ok. 14% zalecanej dziennej dawki potasu. Jest go więcej, niż w bananach (do tej pory uważanych za jego najlepsze źródło). W dużych ilościach posiada także miedź i żelazo. Generalnie awokado zawiera ponad 80 związków, m.in. polifenole, flawonoidy i skwalen o działaniu chroniącym serce oraz pewną ilość aminokwasów.

5. Cukier we krwi.

Znowu wracamy do tłuszczu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, mogę też odwrócić oporność insulinową, która jest chyba główną przyczyną cukrzycy typu II. Wspomniany wcześniej błonnik rozpuszczalny zapobiega dużym wahaniom cukru we krwi.

6. Działanie przeciwstarzeniowe.

Awokado zawiera duże ilości glutationu. Jest to najsilniej działający antyoksydant. Wspiera on pracę wątroby, system nerwowy, konieczny jest także dla utrzymania silnego układu odpornościowego. Również dodawanie awokado do sałatek ma wielki plus. Według badań, awokado dodane do sałatki zawierającej sałatę rzymską, szpinak i marchewkę zwiększyło wchłanianie innych przeciwutleniaczy – likopenu i karotenoidów – średnio o 200 – 400%. Jest to efekt dużej zawartości tłuszczu w awokado – karotenoidy i likopen właśnie w jego obecności najlepiej się wchłaniają.

7. Wpływ na oczy. 

Awokado zawiera luteinę – jest ona antyoksydantem chroniącym oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi przez stres oksydacyjny. Uszkodzenia te prowadzą m.in. do pogorszenia wzroku, zaćmy i zwyrodnienia.

Najlepsze właściwości posiada awokado – oczywiście – surowe (lub w postaci oleju tłoczonego na zimno). Obróbka termiczna niestety pozbawia je (oraz większość innych produktów) znacznej ilości ważnych składników. Awokado polecane jest osobom z nadciśnieniem (nie zawiera sodu!), anemią, osobom w okresie rekonwalescencji, z problemami trawiennymi, anemią oraz nowotworami. A Wy – lubicie awokado?


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024