Skip to main content

Dlaczego warto jeść śniadanie?

2021-08-31

Porady, Zdrowie

Autor: Agnieszka W.

“Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” – pewnie nie raz to słyszeliście. Jesteśmy zdania, że każdy posiłek jest ważny, ale śniadanie niesie ze sobą kilka szczególnych zalet, które warto wypunktować. Z racji pory dnia, śniadanie pełni bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu 1. Dodaje energię na pierwszą część dnia Kojarzycie sytuację, że wstajecie do pracy […]

“Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” – pewnie nie raz to słyszeliście. Jesteśmy zdania, że każdy posiłek jest ważny, ale śniadanie niesie ze sobą kilka szczególnych zalet, które warto wypunktować. Z racji pory dnia, śniadanie pełni bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu

1. Dodaje energię na pierwszą część dnia

Kojarzycie sytuację, że wstajecie do pracy czy szkoły, czas goni i jedyne, co zdążycie zrobić, to wypić kawę w biegu? My też. Nie jest to dobre wyjście, bo kawa na pusty żołądek może spowodować podrażnienia układu pokarmowego, dlatego przed poranną kawą lepiej coś przekąsić – dla zdrowia waszych jelit (i nie tylko). Poza tym, przed południem zwykle pracujemy na pełnych obrotach – uczymy się, wykonujemy pracę fizyczną czy umysłową – organizm potrzebuje do tego naprawdę sporo energii oraz składników odżywczych, które zapewnić może tylko wartościowe śniadanie.


2. Pomaga się rozbudzić i rozkręcić metabolizm po długiej przerwie nocnej

Przed samym spaniem lepiej się nie najadać. Sprawia to, że organizm – zamiast skupić się na odpoczynku – musi skoncentrować się na trawieniu często ciężkostrawnych produktów. Taki sen nie jest wtedy wystarczający. To wyjaśnia, dlaczego często po przebudzeniu czujemy zmęczenie – po prostu organizm nie miał, kiedy odpocząć.

Okres od kolacji do rana jest najdłuższą przerwą od jedzenia, jaką organizm ma w ciągu całej doby. Energia z rana jest więc dla niego niezbędna – noc to okres, kiedy poziom glukozy i glikogenu znacznie spada. Nocą organizm jest rozleniwiony, zaspany i nastawiony na odpoczynek – jest to zupełnie normalne i fizjologicznie właściwe. Śniadanie pozwala zregenerować organizm, nakierować metabolizm na odpowiednie tory, przyspieszyć go i sprawić, że jest gotowy na trudy nadchodzącego dnia.

3. Wartościowe śniadanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i koncentrację

Opuszczanie śniadania pogarsza funkcjonowanie układu nerwowego. Negatywnie wpływa na funkcje poznawcze oraz na wyniki testów szkolnych, pogarsza też koncentrację (nie mówiąc już o tym, że burczenie w brzuchu skutecznie potrafi przeszkodzić w każdym, nawet pozornie prostym zadaniu). Prowadzi do pogorszenia nastroju, osłabienia organizmu i może wywoływać stan przewlekłego zmęczenia. Przyczyną takiego stanu jest m.in. brak dostarczonej w posiłku glukozy, która jest jedynym paliwem dla mózgu. Organizm to system naczyń połączonych i należy o niego dbać z każdej strony – jak tylko możemy!

Osoby, które nie pomijają pierwszego posiłku, szybciej się uczą, efektywniej pracują i łatwiej zapamiętują.

4. Zmniejsza ochotę na podjadanie w ciągu dnia

To jest bardzo proste: głodząc organizm przez kilka godzin z rana, łatwiej rzucisz się na przekąski. I to wcale nie tylko w okresie „głodu”, ale przez cały dzień – także po sytym obiedzie – będziesz czuć potrzebę sięgania po dodatkowe smaczki. Z tyłu głowy możesz też mieć myśl: „skoro zjadłam/em mniej kalorii z rana, to mogę sobie dobić czymś słodkim” – to bardzo zgubne myślenie. Zresztą wiele badań wykazało, że jedzenie śniadań powoduje zmniejszenie ilości zjedzonych kalorii w ciągu dnia.

5. Daje więcej siły fizycznej i pozwala efektywniej trenować

Tutaj też nie ma niespodzianki – porządne śniadanie sprawia, że mamy więcej siły fizycznej, lepszą kondycję, wolniej się męczymy, a organizm jest mniej narażony na kontuzję. Warto pamiętać, że aby dobrze czuć się podczas treningu i nie mieć dyskomfortu trawiennego, posiłek należy zjeść 1,5h przed planowanym treningiem. Śniadanie przed treningiem czy poranną lekcją wychowania fizycznego powinno być lekkostrawne, nieobciążające i bogate w węglowodany złożone.

6. Śniadanie pomaga utrzymać poziom insuliny na właściwym poziomie…

zmniejszając tym samym ryzyko cukrzycy i otyłości. Insulina jest najsilniej wydzielana w godzinach porannych – stąd ważne jest, aby zjeść śniadanie, które pozwoli ustabilizować jej poziom. Poza tym, zgodnie z tym, co napisałam wyżej – że dzięki śniadaniu mamy mniejszą ochotę na podjadnie w ciągu dnia – zapobiegamy gwałtownym wahaniom stężenia glukozy we krwi. Regularność posiłków oraz jedzenie śniadań jest istotne dla chorych na cukrzycę typu II, kobiet ciężarnych, dzieci oraz w różnych jednostkach chorobowych.

7. Poprawia odporność

Jak wiadomo, komórki układu odpornościowego działają tym lepiej, im lepsza jest także nasza dieta. Nie bez znaczenia jest tutaj śniadanie – jeśli odpowiednio odżywisz i rozgrzejesz organizm od rana, będzie on bardziej odporny na ataki wirusów, bakterii i innych patogenów, które aktywne są szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych. Dobrze przygotowane śniadanie powinno być posiłkiem pełnowartościowym, sycącym oraz dostarczającym węglowodanów złożone – one stanowią podstawowe źródło energii, między innymi dla sprawnie funkcjonującego układu odpornościowego.

Owsianka na śniadanie? Poproszę!

To, co znajdzie się w naszym śniadaniowym menu, jest indywidualną kwestią Jedni preferują jajecznicę na boczku (czyli wersję białkowo-tłuszczową śniadania), inni – klasyczną owsiankę. Każde z nich ma swoje plusy!

Jeśli masz bardzo mało czasu na śniadanie, dobrym pomysłem będą gotowe owsianki – ale tylko takie, które mają dobry skład, bez zbędnych dodatków. My lubimy nowe owsianki Nesvita (w trzech wersjach – trawienie, odporność, zdrowa skóra):

  • mają krótki skład, nie zawierają dodatku białego cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego
  • słodzone są tylko miodem – którego też nie jest dużo – ale wystarczająco, aby nadać lekko słodki smak
  • wzbogacone są m.in. w wapń, witaminę C i witaminy z grupy B.
  • są źródłem błonnika – zawierają płatki owsiane i wypiekane płatki pszenne, niektóre smaki mają też w składzie siemię lniane, a Nesvita Trawienie zawiera dodatkowo otręby owsiane

Można dodać do nich tak naprawdę wszystko, co chcecie – przygotowanie zajmuje chwilę, co jest dużą ich zaletą. Możecie zrobić je z owocami, orzechami, bakaliami, masłem orzechowym, jogurtem czy mlekiem. Możecie je też przygotować, jak pisze producent, czyli nie dodając do nich nic poza odpowiednią ilością płynu (to ważne, żeby owsianka była „mokra”, bo to wpływa na odpowiednią pracę błonnika w jelitach). Właściwie w każdej wersji będą pyszne i sycące!

Owsianki Nesvita posiadają oznaczenie Nuri-Score A. Ten system znakowania żywności ocenia wartość żywieniową produktu – produkty oznaczone na zielono i literą A mają wysoką wartość odżywczą i warto spożywać je częściej.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024