Święta bez chemii – recenzja książki i świąteczna refleksja

Kategoria: Recenzje

Właśnie rozpoczyna się okres wysyłania świątecznych życzeń. Najczęściej życzymy sobie „Zdrowych Świąt„! I słowo „zdrowie” będzie dzisiaj kluczowe. Każdy chce jak najlepiej dla swojej rodziny, prawda? Jednak czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego, że robimy coś źle. A czasem nie chcemy sobie tego uświadomić. Dlatego w tym roku zastanów się dobrze nad tym co kupujesz. Czy zwracasz uwagę na to, żeby owoce suszone nie zawierały dwutlenku siarki (przypomnienie artykułu tutaj)? Czy kupując ser na sernik czytasz jego skład? Gdzie kupujesz ryby? Aby się lepiej odżywiać musisz zadać sobie trochę trudu. Przede wszystkim musisz sobie uświadomić, że zmiana nawyków żywieniowych niesie ze sobą wiele dobrego. Najważniejsze są korzyści zdrowotne i mniej pieniędzy wydanych na lekarstwa. Jeśli nie masz pomysłu na zdrowe przepisy to pomocna okaże się książka Święta bez chemii. Znajdziesz w niej ciekawe propozycje dań na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc i różne imprezy. Nigdy nie nastawiałeś/-aś zakwasu buraczanego? To teraz masz okazję! Kupujesz pierogi? A lepienie ich to okazja, żeby miło spędzić czas. Chociaż zależy od ich ilości… Kilka godzin wałkowania ciasta i lepienia pierogów może człowieka wykończyć. Chodzi o to, że świąteczne przygotowania mogą być okazją do wspólnego spędzenia czasu. Przy okazji można stworzyć coś smacznego i zdrowego. Moim przepisem numer jeden są pierniczki. Julita Bator zamieściła przepis na żytnie i orkiszowe. Mam zamiar przygotować jedne i drugie. Wyglądają tak apetycznie, że ślinka cieknie na ich widok. A choinka bez nich jest taka smutna… Ostatnio pisałam o przyprawie do piernika i pierniczków. Jeśli nie chce Ci się robić jej samemu to zajrzyj tutaj, żeby zobaczyć jaką możesz kupić.

przyprawy korzenne odzywianie od kuchni

Jak już wcześniej wspomniałam, w książce zamieszczone zostały nie tylko przepisy na zbliżające się Święta, ale także na Wielkanoc i spotkania rodzinne czy też z przyjaciółmi. Bo nie świętujemy tylko dwa razy do roku, ale częściej. Imieniny, urodziny, rocznice ślubu, rozpoczęcie i zakończenie szkoły oraz wiele innych wydarzeń, które chcemy spędzić w gronie najbliższych. Przy okazji pragniemy zjeść coś pysznego, a także zdrowego. Wśród tych przepisów znalazł się torcik buraczano-czekoladowy. Zapisuję go na listę ciast, które muszę zrobić. Może i Ciebie zainspiruje ten pomysł? Uważam, że autorka książki po raz kolejny pokazała, że można zjeść smacznie i zdrowo. Oprócz przepisów znajdziesz w książce kilka ciekawych porad, które pomogą Ci w zmianie nawyków żywieniowych. Naprawdę warto czytać etykiety i wybierać najlepsze produkty dla swojej rodziny. Jeszcze lepiej jest pobawić się w producenta żywności i zrobić samemu, np. majonez.   *zdjęcia pochodzą stąd: klik i klik

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.