Sezon na dynię uważamy za otwarty! Dynia jest bogata w witaminy, minerały (w tym cynk) oraz karoteny (w tym prowitaminę A). Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, więc jeśli chcecie zrzucić parę kilogramów to dyniowe potrawy są strzałem w dziesiątkę.
Dlaczego warto jeść dynię?
jest źródłem błonnika, który m.in. wspomaga trawienie,
- zawiera składniki mineralne i witaminy, które wspierają nasz układ odpornościowy – akurat jesień to okres przeziębień, dlatego warto ją włączyć do jadłospisu,
- ma świetny wpływ na skórę,
- zawiera witaminę A, która korzystnie oddziałuje na wzrok
- jest pyszna i można na jej bazie wyczarować wiele potraw, na słodko i na słono
Mamy dla Was przepis na zupę-krem z dyni. Jesienią ma się większą ochotę na zupy, ponieważ działają rozgrzewająco. Każdy ma inny sposób na dyniową zupę – podzielcie się swoim w komentarzu!
Składniki:
- 2-3 kg dyni
- 500 g ziemniaków
- 2 marchewki duże
- 2 cebule
- kawałek kłącza imbiru
- wywar warzywny
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki.
2. Cebule oraz ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
3. Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
4. Do garnka wkładamy dynię, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewamy około 2-3 litrów wywaru warzywnego, solimy i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
5. Zupę blendujemy na jednolitą masę.
Przed podaniem doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.