Zupa dyniowa

Kategoria: Przepisy


Sezon na dynię uważamy za otwarty! Dynia jest bogata w witaminy, minerały (w tym cynk) oraz karoteny (w tym prowitaminę A). Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, więc jeśli chcecie zrzucić parę kilogramów to  dyniowe potrawy są strzałem w dziesiątkę.


Dlaczego warto jeść dynię?

  • jest źródłem błonnika, który m.in. wspomaga trawienie,

  • zawiera składniki mineralne i witaminy, które wspierają nasz układ odpornościowy – akurat jesień to okres przeziębień, dlatego warto ją włączyć do jadłospisu,
  • ma świetny wpływ na skórę,
  • zawiera witaminę A, która korzystnie oddziałuje na wzrok
  • jest pyszna i można na jej bazie wyczarować wiele potraw, na słodko i na słono

Mamy dla Was przepis na zupę-krem z dyni. Jesienią ma się większą ochotę na zupy, ponieważ działają rozgrzewająco. Każdy ma inny sposób na dyniową zupę – podzielcie się swoim w komentarzu!

Składniki:

  • 2-3 kg dyni
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki duże
  • 2 cebule
  • kawałek kłącza imbiru
  • wywar warzywny
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki.
2. Cebule oraz ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
3. Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
4. Do garnka wkładamy dynię, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewamy około 2-3 litrów wywaru warzywnego, solimy i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
5. Zupę blendujemy na jednolitą masę.

Przed podaniem doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

AUTOR

red

Redakcja Czytamy Etykiety


Strona internetowa: http://gkunert

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.