Zielone koktajle stały się elementem zdecydowanej większości diet odchudzających. Ich picie zalecane jest jednak nie tylko osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów – tak naprawdę każdy z nas powinien co jakiś czas sporządzić sobie zielony koktajl warzywny (lub warzywno-owocowy). Dlaczego? Bo w ten sposób dostarczamy sobie wielu niezbędnych składników obecnych w pokarmach roślinnych, których próżno szukać gdzie indziej 🙂
Wydawałoby się: “to tylko szklanka zmiksowanych warzyw” – no właśnie, mimo tak prostej “struktury” ich wartość odżywcza jest nie do przecenienia. Są lekkostrawne, wspomagają proces odchudzania, poprawiają stan skóry, pomagają oczyszczać organizm z toksyn (dzięki zawartości błonnika – “miotełki” dla naszych jelit, która pozwala pozbyć się zbędnych resztek pokarmowych). Oprócz tego wspomagają trawienie i oczywiście – są bogactwem witamin, antyoksydantów i fitoskładników. Naszym faworytem jest zielony koktajl z jarmużem i kiwi – nie dość, że smaczny, to jeszcze super prosty w przygotowaniu!
Zielony koktajl z jarmużem i kiwi
– 1 banan
– 1 szklanka jarmużu
– 1 kiwi
– garść pestek dyni
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 200 ml wody
Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować. Tylko tyle! Pamiętajcie, że możecie dowolnie dobierać składniki. Warto jednak w swoim koktajlu dodać źródło zdrowych tłuszczy (u nas pestki dyni), trochę naturalnie występujących cukrów (owoce – zwłaszcza banan dodaje fajnego smaku). Wodę można zastąpić także mlekiem roślinnym, jednak to wszystko zależy od Waszych upodobań 🙂 smacznego!