Zielone koktajle – sposób na zdrowie
Zielone liście robią się coraz popularniejsze, jeszcze kilka lat temu niewiele osób słyszało o jarmużu, a teraz można go kupić w supermarkecie. Popularność zielonych liści można zaobserwować również w internecie, na blogach kulinarnych i dietetycznych co chwila pojawiają się nowe przepisy z ich wykorzystaniem.
Zielone liście – bogactwo składników odżywczych
Czy wiesz, że w rankingach gęstości odżywczej wygrywają właśnie zielone liście? Ranking odpowiada na pytanie, które produkty najbardziej opłaca się jeść, ponieważ mają najwięcej właściwości zdrowotnych (witamin, minerałów, fitozwiązków) na każdą spożywaną kalorię.
Największe zalety zielonych liści to wysoka zawartość wapnia (w przeliczeniu na jedną kalorię zielone liście mają nawet dwa razy więcej wapnia niż mleko), przeciwutleniaczy (pobudzających układ odpornościowy i chroniących przed chorobami nowotworowymi), błonnika (który chroni serce i wzmacnia odporność), kwasu foliowego (szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży).
Zielone liście zawierają również chlorofil, dla roślin jest to związek absolutnie niezbędny do życia. Okazuje się, że również dla człowieka ma on duże znaczenie. Badania wykazały, że chlorofil zapobiega uszkadzaniu struktur DNA i powstawaniu komórek nowotworowych.
Co jeszcze mogą nam zaoferować zielone koktajle?
Sposobów na zjedzenie zielonych liście jest wiele, ale największe korzyści zdrowotne odniesiemy spożywając je na surowo, w sałatkach lub koktajlach (każda obróbka cieplna powoduje utratę witamin).
Rozdrobnienie produktów w blenderze do postaci koktajlu znacząco zwiększa przyswajalność. Po przeżuciu większość cząstek pokarmu, które trafiają do naszego żołądka, nadal jest większa niż 2 mm, podczas gdy wysokoobrotowy blender potrafi rozbić jedzenie na cząstki mniejsze niż 125 µm.
Przygotowanie koktajlu zajmuje tylko kilka minut, to świetny sposób na oszczędność czasu w kuchni. Koktajlem możesz zastąpić jeden z głównych posiłków (śniadanie lub kolację), albo wypijać go jako przekąskę pomiędzy posiłkami.
Różnych dodatków do koktajli możesz stosować bardzo wiele, w zależności od tego co masz w domu, lub na jakie owoce jest sezon. Dzięki temu Twoje odżywianie będzie bardziej urozmaicone.
Jak przygotować zielony koktajl?
Zielony koktajl możesz zmiksować nawet w najtańszym blenderze ręcznym. Składniki nie będą tak dobrze rozdrobnione jak w droższych urządzeniach, a koktajl nie będzie tak gładki, ale nawet taki napój to porcja witamin i minerałów dla Twojego organizmu.
Do przygotowania koktajlu potrzebujesz:
- zielonych liści – zacznij od tych delikatniejszych w smaku jak jarmuż, szpinak czy roszponka. Potem możesz eksperymentować z bardziej wyrazistymi smakami jak rukola, brokuł czy natka pietruszki.
- owoców – banany sprawiają, że koktajl jest gęsty i słodki. Jagody, jeżyny, maliny – dodają smaku i potrafią sprawić, że zielony kolor koktajlu nie będzie widoczny.
- płynu – to może być woda, mleko (także roślinne), jogurt lub sok owocowy (najlepiej świeżo wyciskany).
- ziaren i pestek – już niewielki dodatek (1-2 łyżki) ziaren i pestek znacząco zwiększa wartości odżywcze koktajlu. Możesz wykorzystać siemię lniane, sezam, mak, pestki dyni, słonecznika, nasiona chia.
Zielony koktajl jest najsmaczniejszy od razu po przygotowaniu, ale możesz go również zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy jako przekąskę po treningu. Najlepiej przelać go do szklanej butelki i przechowywać w ciemnym, zimnym miejscu.
3 przepisy na zielone koktajle
Zielony koktajl z sokiem jabłkowym
Składniki:
– 1 banan
– sok z 3 jabłek wyciśnięty w sokowirówce lub wyciskarce
– 3 duże liście jarmużu
– 2 łyżki siemienia lnianego
– sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.
Zielony koktajl ze szpinakiem i kiwi
Składniki:
– 1 banan
– 1 szklanka szpinaku
– 1 kiwi
– 1 jabłko
– garść pestek dyni
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 200 ml wody
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.
Koktajl z owoców leśnych
Składniki:
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1 banan
– garść dowolnych zielonych liści
– 1 szklanka owoców leśnych
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 100 ml wody
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.