Uwielbiamy zdrowe słodkości i wiemy, że Wy też. Wiemy też, że wśród naszych Czytelników jest sporo wegan oraz wegetarian – dlatego też przygotowaliśmy przepis na przepyszne batony, które spokojnie zjeść będzie mógł każdy, bez względu na to, czy eliminuje produkty mięsne z diety czy nie. Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? 🙂
Przed zrobieniem takich batoników warto uświadomić sobie, że mimo, że są zdrowszą wersją słodkości (bez dodatku sacharozy), to jednak syrop daktylowy czy banany są cały czas źródłem cukru. Na szczęście, w związku z obecnością płatków owsianych które zawierają dużo błonnika, cukier obecny w owocach czy syropie będzie wchłaniać się wolniej do krwiobiegu, niż gdyby tych płatków nie było – zatem indeks glikemiczny gotowych batonów nie będzie tak wysoki, jak by mogło się wydawać (a na pewno niższy, niż sklepowych!!!) 🙂 podobna zasada obowiązuje w świeżych owocach – zawierają błonnik i pektyny, które (w przeciwieństwie do soków odtwarzanych) spowalniają wchłanianie cukru. Zdrowszy słodycz? Czemu nie!
Składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki syropu daktylowego
- 3 banany
- gorzka czekolada
- ulubione bakalie (migdały, żurawina, płatki kokosowe, orzechy)
Wykonanie:
Zblenduj płatki owsiane z syropem daktylowym. Wyłóż na blachę i piecz 15min w 175 stopniach. Na upieczony spód wylej zblendowanego banana i wysyp na wierzch ulubione bakalie. Piecz 40 minut w 175 stopniach.
Smacznego!