Weganizm nie musi być nudny i monotonny – to mit, który powiela wiele osób. Przy odrobinie kreatywności można wyczarować w kuchni wspaniałe, smaczne dania, przekąski i dodatki bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dzisiaj mamy dla Was przepis na wegański ser, który nie ma nic wspólnego z nabiałem, za to będzie świetnym dodatkiem do kanapek. Warto też pamiętać, że zarówno żurawina, jak i orzechy nerkowca w nim wykorzystane mają pozytywny wpływ na zdrowie. Taki ser zadowoli nie tylko wegan – gwarantujemy, że także mięsożercy będą się nim zajadać 🙂
Składniki:
– 80 g orzechów nerkowców
– 150 ml wody
– 3 łyżki drożdży w proszku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1,5 łyżki oliwy
– 3/4 łyżeczki soli
– pokrojona suszona żurawina
Przygotowanie:
1. Do blendera dodaj wszystkie składniki oprócz żurawiny. Blenduj do czasu otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
2. Masę serową wylej do rondelka i zacznij podgrzewać.
3. Jak masa zacznie gęstnieć, dodaj pokrojoną żurawinę.
4. Zdejmij z kuchenki i przenieś do naczynia, a następnie wsadź na minimum 1h do lodówki.
Taki ser, przechowywany w lodówce, nadaje się do spożycia przez następne 2-3 dni.
Smacznego!