Lody – kto ich nie lubi? Latem zajadamy je szczególnie chętnie, bo nie licząc wody, chyba nic tak nie orzeźwia w upalny dzień, jak pyszny sorbet 🙂 składy lodów dostępnych w sklepach pozostawiają jednak wiele do życzenia, ale nic straconego – można przecież zrobić je samemu!
Dziś mamy dla Was przepis na pyszne, tęczowe lody sorbetowe. Ich dużym plusem jest to, że możemy kontrolować ilość dodanego cukru (a jeszcze większym – że zamiast cukru dodajemy miód, o niebo zdrowszy!). Przepis jest naprawę prosty!
Składniki:
- 1/3 arbuza
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 melona
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Arbuz zblenduj z miodem i sokiem z cytryny.
2. Wlej do pojemniczków na lodu – wsadź do zamrażarki na 1 godzinę.
3. Melon zblenduj z miodem i z sokiem z cytryny.
4. Wlej do już zamrożonej już części z arbuzem i umieść całość w zamrażalce na kolejne 40min
Smacznego!