Śledzie są jedną z wigilijnych tradycji. Najczęściej podajemy na stół śledzie w śmietanie lub w zalewie octowej – ale kto powiedział, że zawsze muszą być one w tej formie? Jeśli macie dość klasycznie przygotowanych śledzi, możecie nieco zaszaleć i przygotować je w trochę innym wydaniu – zobaczycie, że wyjdą przepyszne, a goście będą naprawdę mile zaskoczeni 🙂
Śledzie z porem są niezwykle proste w przygotowaniu – a możecie być pewni, że goście poproszą Was o przepis na przyszły rok 🙂 nie warto wydawać pieniędzy na gotowe śledzie z kiepskim składem – lepiej zrobić je samemu, ze znanych składników, bez dziwnych nazw i dodatków do żywności 🙂 aby urozmaicić smak potrawy, do śledzi możecie dodać np. żurawinę i suszone pomidory.
SKŁADNIKI:
– 4 płaty śledzia
– olej rzepakowy
– por
– pieprz
– liść laurowy
– ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE
1. Pora kroimy na plasterki, a potem na ćwiartki
2. Śledzia kroimy na dzwonki
3. Układamy warstwami por, a następnie śledzia
4. Dodatkowo pomiędzy warstwami wrzucamy ziarenka pieprzu i ziele angielskie
5. Na wierzchu kładziemy liście laurowe
6. Zalewamy olejem
Smacznego!