Z dodatkiem chrzanu można przygotować różnorodne sosy do świątecznych mięs czy pasztetów. Borówkowy i jabłkowo-cytrusowy doskonale pasują na przykład do pieczonej kaczki. Z kolei marchewkowy można podawać do szynki lub schabu.
Naturalny antybiotyk
Chrzan jeść warto! Dlaczego? Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z tego względu warto go jeść w okresie jesiennym i zimowym, kiedy częściej chorujemy. Ponadto chrzan pobudza apetyt i usprawnia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego, dlatego często dodaje się go do mięs. Jest źródłem wielu witamin: A (beta karoten), B1, B2, C oraz E, składników mineralnych: fosforu, magnezu, potasu, żelaza, sodu, siarki, manganu i wapnia, a także przeciwutleniaczy i glikozydu sinigryny. Podczas obróbki, sinigryna rozkłada się, tworząc olejek allilowy – to on sprawia, że łzawią nam oczy podczas tarcia chrzanu.
Chrzan z dobrym składem
Podczas zakupu warto zwracać uwagę na skład chrzanu. Bardzo ważna jest ilość chrzanu – nie powinno go być mniej niż 70%. I unikajcie tych, które zawierają pirosiarczyn sodu. Jesteśmy zwolennikami produktów wysokiej jakości, dlatego nasze sosy chrzanowe powstały na bazie Chrzanu Develey.
Przepisy na sosy chrzanowe
1. Sos chrzanowy z borówkami
Składniki:
- 3 łyżki chrzanu Develey
- 200 g dżemu z borówek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Wykonanie:
- Chrzan wymieszaj z dżemem borówkowym.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem.
- Dokładnie wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki.
2. Sos chrzanowy z jabłkami i cytrusami
Składniki:
- 3 łyżki chrzanu Develey
- 2 duże winne jabłka
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Wykonanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce.
- Dodaj do jabłek sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy.
- Jabłka z cytryną i pomarańczą wymieszaj z chrzanem, dopraw cukrem i solą.
3. Sos chrzanowy z marchewką
Składniki:
- 3 łyżki chrzanu Develey
- 1 marchewka
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier – ok. łyżeczka
- sól
Wykonanie:
- Na tarce zetrzyj obraną marchewkę.
- Wymieszaj chrzan z marchewką i jogurtem.
- Dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą.