O awokado warto pamiętać przez cały rok! Jest owocem zupełnie innym, niż wszystkie – przede wszystkim zamiast cukrów prostych zawiera tłuszcz. I to nie byle jaki! Tłuszcz zawarty w awokado zawiera bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych i należy do najlepszych źródeł tego składnika.
Awokado ponadto zawiera antyoksydanty, które wspierają pracę układu odpornościowego, nerwowego i sprawiają, że wyglądamy młodziej! Najlepsze właściwości posiada awokado – oczywiście – surowe (lub w postaci oleju tłoczonego na zimno). Awokado polecane jest osobom z nadciśnieniem (nie zawiera sodu!), anemią, osobom w okresie rekonwalescencji, z problemami trawiennymi, anemią oraz nowotworami. Jeśli nie macie pomysłu na awokado to zróbcie z niego sałatkę!
Składniki:
- 1 awokado
- 1 puszka tuńczyka
- ¼ papryki
- 1 łyżeczka papryczki chilli
- pietruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Pokrój na kawałki awokado i warzywa.
2. Dodaj tuńczyka oraz wszystkie przyprawy.
3. Pomieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Smacznego!