Puddingi z nasionami chia

Kategoria: Przepisy


Własnoręcznie zrobione desery nigdy nam się nie znudzą! Tym bardziej wtedy, kiedy są one nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Tym razem mamy dla Was przepisy na dwa puddingi z nasionami chia – dobrze już znaną skarbnicą substancji odżywczych i składników prozdrowotnych.  Taki deser to świetny pomysł na przekąskę dla każdego, kto lubi smacznie i zdrowo zjeść!


Na początek warto przeczytać na temat składników i właściwości nasion chia. To niepozorne, ale bardzo wartościowe ziarenka! Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (w 100 g nasion jest 9g tłuszczu, z czego 5g kwasy to Omega-3!). Zawierają także sporo błonnika, a także pierwiastków – głównie wapnia, magnezu, manganu i fosforu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona chia są też źródłem naturalnie występujących antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które chronią nietrwałe kwasy tłuszczowe przed procesami oksydacyjnymi (utlenianiem). W naszym organizmie spowalniają m.in. procesy starzenia, chronią przed stresem oksydacyjnym i nowotworami. To żywność niskowęglowodanowa (po odjęciu błonnika, którego nie trawimy) na 28 g nasion chia tylko 1 g stanowią strawne węglowodany! W porównaniu do innych roślin, nasiona chia zawierają sporo przyswajalnego białka (aż 14 g) i to takiego o dobrym, korzystnym dla nas składzie aminokwasowym.

Sami widzicie – WARTO! Tym bardziej, że puddingi z chia są proste w przygotowaniu. Poza tym – prócz nasionek szałwii hiszpańskiej zawierają inne wartościowe składniki (owoce, miód, kakao). Sposób wykonania puddingów znajdziecie w poniższym filmie – a jeśli potrzebujecie wersji do druku – ten post pozostaje do Waszej dyspozycji 🙂

Truskawkowy pudding z nasionami Chia

-1 banan
-1/2 szklanki jogurtu greckiego
-szklanka mleka migdałowego
-1 łyżeczka miodu
-1/4 szklanka nasion chia
-owoce do dekoracji

Czekoladowy pudding z nasionami Chia

-szklanka greckiego jogurtu
-szklanka mleka migdałowego
-2 łyżki miodu
-1/4 szklanki nasion Chia
-2 łyżki kakao

Połącz składniki w miseczce i przelej do pojemnika. Włóż do lodówki na 4h. Podawaj z owocami. Smacznego!

 

AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.