Piernik jest jednym z najbardziej charakterystycznych, świątecznych symboli. Jakby to powiedzieć… Święta bez piernika to jak dla wielu Święta bez Kevina w Polsacie – coś, bez czego nie możemy sobie wyobrazić Świąt 🙂 dlatego też przygotowaliśmy specjalnie dla Was przepis na pyszne, proste ciasto piernikowe. Nie wymaga ono zbyt wielu umiejętności kulinarnych, wysiłku i czasu – za to naprawdę szybko znika ze stołu (a wcześniej zdąży wypełnić dom pięknym, charakterystycznym, korzennym zapachem!).
Potrzebne będą:
- 45 dag mąki
- łyżka kakao
- domowy zestaw przypraw korzennych
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka jaj
- 3 białka jaj
- szklanka kwaśnej śmietany
- 200 ml płynnego miodu
- bakalie (według uznania)
Przygotowanie:
- Wsypać do miski mąkę, kakao oraz przyprawy korzenne. Odstawić i w osobnym naczyniu zmiksować masło z cukrem pudrem. Następnie dodać do tego żółtka, kwaśną śmietanę oraz miód. Zmiksować wszystko później jeszcze raz, a potem dodawać porcjami zmieszaną mąkę, kakao i przyprawy. Ponownie wszystko zmiksować (na koniec można wymieszać łyżką). Dodać bakalie, wymieszać.
- Osobno zmiksować 3 białka jaj i dodać do wcześniej zrobionej masy. Włożyć do formy (lub 2 mniejszych foremek), a następnie piec przez 60-70 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto, po ukrojeniu, można posmarować powidłami.
Jak widzicie, przepis jest naprawdę łatwy, szybki i przyjemny! Smacznego!