Przepis na lody bananowe bez dodatku cukru

Kategoria: Przepisy

Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty! Nawet osoby, które twierdzą, że nie mają zdolności kulinarnych sobie poradzą. Jest to przepis idealny na gorące dni. Warto sklepowe lody (z wieloma zbędnymi dodatkami) zamienić na domowe. Oto propozycja Krystyny na lody bananowe: Ilość porcji: 2 Wartość kcal: ok. 180 kcal w jednej porcji Składniki:

  • 2 małe bardzo dojrzałe banany
  • 50 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu (można oczywiście zrobić też z jogurtu pełnotłustego – będzie smaczniej, ale więcej kcal)
  • 25 g płatków migdałów

Przygotowanie: Banany pokrój na kawałki i włóż w zamkniętym pojemniku do zamrażarki na kilka godzin. Wyjmij z zamrażarki, wrzuć do miksera i zmiksuj dokładnie. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj ponownie na gładką masę. Migdały upraż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Podawaj od razu posypane płatkami migdałów.  

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.