Przepis na Kokosową rozkosz

Kategoria: Przepisy

Jako ostatni z pięciu konkursowych przepisów przedstawiam Kokosową rozkosz 🙂 Składniki: Spód:

  • 319 g niesłodzonych wiórków kokosowych (najlepiej przygotowanych w sposób domowy)
  • 120 ml miodu
  • 94 g oleju kokosowego

Góra:

  • 5 g oleju kokosowego
  • 360 g gorzkiej czekolady (najlepiej 72-90% zawartości miazgi kakaowej)
  • 16 całych migdałów

Sposób przygotowania: 1. W dużym rondlu podgrzać i rozpuścić do płynnej konsystencji olej kokosowy. 2. Zdjąć z ognia i wymieszać wiórki kokosowe oraz miód. 3. Wyłożyć na blasze papier do pieczenia. 4. Wyłożyć masę kokosową na blaszkę lub wypełnić masą silikonowe foremki – taki sposób będzie praktyczniejszy gdyż masa będzie dość twarda do krojenia, a także sposób podania indywidualnych porcji będzie estetyczniejszy. 5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym. 6. Rozpuszczoną czekoladę wylać na masę kokosową. Udekorować migdałami na około 16 porcji. 7. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Podawać najlepiej w temperaturze pokojowej, ale przechowywać w lodówce. Smacznego!   *autorką przepisu i zdjęcia jest Mirosława 🙂

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.