Przepis na Creme brûlée z kaszy jaglanej

Kategoria: Przepisy

Dzisiejsza propozycja jest idealna dla osób, które nie mogą się przekonać do kaszy jaglanej. Może ten przepis sprawi, że w końcu ją pokochają? Ilość porcji: 2 Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki miodu/stewii
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (najlepiej domowej)
  • 250 ml mleka (może być też napój roślinny)
  • owoce np. maliny, jagody (najlepiej sezonowe)

Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod zimną wodą i dodaj do mleka (musi ją przykryć na wysokość 0,5 cm). Gotuj do miękkości, w razie potrzeby dolewaj mleko. Następnie dodaj miód (jeśli chcesz) oraz esencję. Całość blenduj na jednolitą masę. Przełóż do kokilek,ewentualnie możesz posypać stewią (jeśli zrezygnowałeś/-aś z miodu). Zapiekaj około 12-15 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika posyp ulubionymi owocami, najlepiej sezonowymi. *autorką przepisu i zdjęcia jest Samar (więcej jej zdrowych przepisów tutaj)

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.