Szybki i doskonały przepis w sam raz na sezon pomidorowy. Otrzymany z niego sos możecie wykorzystać do podania z makaronem lub ryżem jako osobne danie. Możecie też podawać go na zimno do tortilli, naleśników, wykorzystać jako bazę do tarty czy lasagne, używać jak keczup. Jego możliwości ogranicza jedynie Wasza wyobraźnia, więc do dzieła! Ilość porcji: 2 Składniki:
- 1/2 kg dojrzałych pomidorów
- 3-4 śliwki węgierki
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła – np. tymianek cytrynowy
- sól, pieprz
- łyżeczka miodu od Suszki
- olej rydzowy
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 200°C.
- Pomidory i śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki; śliwki dodatkowo pozbaw pestek.
- Dno małego naczynia żaroodpornego lub blaszki delikatnie skrop olejem rydzowym. Na tym etapie nie należy stosować go zbyt wiele, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje prozdrowotne właściwości. Daj go tyle, aby warzywa nie przywarły.
- Dorzuć ząbki czosnku wraz z łupinką, posyp ziołami i delikatnie oprósz solą i pieprzem.
- Zapiekaj około 20-25 minut lub do momentu aż wszystko będzie ładnie zrumienione, miejscami pomidory mogą się mocno przypiec.
- Ząbki czosnku należy wycisnąć z łupin, których nie chcemy zjeść i całość, dokładnie zblenduj. Dopraw solą, pieprzem, miodem oraz olejem rydzowym, który dodany do schłodzonego sosu odda mu smak nie tracąc przy tym swoich wspaniałych właściwości.
- Smacznego!