Skip to main content

Pomidorowy pasztet z soczewicy

2018-03-01

Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Pasztet większości z nas kojarzy się z potrawą mięsną, ale przecież nikt nie powiedział, że każdy pasztet musi być z mięsa! Wśród nas jest przecież tylu wegetarian – ich kreatywność w kuchni nie zna granic, przez co wege kuchnia ma się naprawdę dobrze i jest naprawdę smaczna. Dzisiaj mamy dla Was przepis na nietypowy, wegetariański […]

Pasztet większości z nas kojarzy się z potrawą mięsną, ale przecież nikt nie powiedział, że każdy pasztet musi być z mięsa! Wśród nas jest przecież tylu wegetarian – ich kreatywność w kuchni nie zna granic, przez co wege kuchnia ma się naprawdę dobrze i jest naprawdę smaczna. Dzisiaj mamy dla Was przepis na nietypowy, wegetariański pasztet z pomidorów i soczewicy. Zdrowo, wartościowo i smacznie!


Wbrew pozorom, przygotowanie takiego wegetariańskiego pasztetu wcale nie jest trudne. Nie dodaje się tutaj mąki, żadnych dziwnych dodatków – jak widzicie, skład jest naturalny, co stanowi jego ogromny plus. Warto więc włożyć trochę serca i pracy w przygotowanie własnego, domowego produktu. Będzie smaczniej, niż w sklepie!

Składniki:

– 1 i 1/2 pełnej szklanki czerwonej soczewicy (ok. 300g)
– 1 duża cebula
– 1 średnia marchewka
– 4 łyżki oliwy
– 200g koncentratu pomidorowego
– 3 duże jajka
– słodka, czerwona papryka w proszku
– sól
– czarny pieprz
– sos sojowy

Przygotowanie

1. Soczewicę gotujemy do miękkości, przekładamy na durszlak i odstawiamy, aby całkowicie odciekła
2. Na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu, dusimy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę
3. Warzywa dodajemy do soczewicy (do dużej miski), dokładnie zgarniając też doń całą oliwę. Dorzucamy koncentrat i doprawiamy jeszcze przed dodaniem jajek
4. Wbijamy jajka i blendujemy całość na gładką masę
5. Przekładamy ją następnie do podłużnej foremki i pieczemy ok. 40-45 minut w 200*C.

Pasztet kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu -można go też rozsmarować.

Życzymy smacznego!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024