Pasztet większości z nas kojarzy się z potrawą mięsną, ale przecież nikt nie powiedział, że każdy pasztet musi być z mięsa! Wśród nas jest przecież tylu wegetarian – ich kreatywność w kuchni nie zna granic, przez co wege kuchnia ma się naprawdę dobrze i jest naprawdę smaczna. Dzisiaj mamy dla Was przepis na nietypowy, wegetariański pasztet z pomidorów i soczewicy. Zdrowo, wartościowo i smacznie!
Wbrew pozorom, przygotowanie takiego wegetariańskiego pasztetu wcale nie jest trudne. Nie dodaje się tutaj mąki, żadnych dziwnych dodatków – jak widzicie, skład jest naturalny, co stanowi jego ogromny plus. Warto więc włożyć trochę serca i pracy w przygotowanie własnego, domowego produktu. Będzie smaczniej, niż w sklepie!
Składniki:
– 1 i 1/2 pełnej szklanki czerwonej soczewicy (ok. 300g)
– 1 duża cebula
– 1 średnia marchewka
– 4 łyżki oliwy
– 200g koncentratu pomidorowego
– 3 duże jajka
– słodka, czerwona papryka w proszku
– sól
– czarny pieprz
– sos sojowy
Przygotowanie
1. Soczewicę gotujemy do miękkości, przekładamy na durszlak i odstawiamy, aby całkowicie odciekła
2. Na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu, dusimy drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę
3. Warzywa dodajemy do soczewicy (do dużej miski), dokładnie zgarniając też doń całą oliwę. Dorzucamy koncentrat i doprawiamy jeszcze przed dodaniem jajek
4. Wbijamy jajka i blendujemy całość na gładką masę
5. Przekładamy ją następnie do podłużnej foremki i pieczemy ok. 40-45 minut w 200*C.
Pasztet kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu -można go też rozsmarować.
Życzymy smacznego!