Skip to main content

Makaronowa zapiekanka z passatą pomidorową

2017-08-31

Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Jeśli lubicie dania z makaronem, dzisiejszy przepis jest idealny dla Was – gwarantujemy, że będzie smakować nie tylko największym miłośnikom makaronu, ale każdemu, kto jej spróbuje 🙂 przed Wami przepis, który nie wymaga zbyt wielu składników, a w smaku wiele innych zapiekanek bije na głowę. Koniecznie musicie to sprawdzić! Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zapiekanka ma też pewne właściwości […]

Jeśli lubicie dania z makaronem, dzisiejszy przepis jest idealny dla Was – gwarantujemy, że będzie smakować nie tylko największym miłośnikom makaronu, ale każdemu, kto jej spróbuje 🙂 przed Wami przepis, który nie wymaga zbyt wielu składników, a w smaku wiele innych zapiekanek bije na głowę. Koniecznie musicie to sprawdzić!


Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zapiekanka ma też pewne właściwości zdrowotne – pamiętajcie, że przecier pomidorowy  to świetne źródło likopenu, potasu, witamin A i C –  z resztą inne warzywa również są ogromną skarbnicą związków przeciwutleniających, witamin i minerałów!

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

– warzywa – może być to np. gotowa mrożona mieszanka warzywna lub możemy wybrać warzywa, które lubimy najbardziej
– brązowy makaron kokardki
– passatę pomidorową (my polecamy Passatę pomidorową Cirio Rustica – nie zawiera ona żadnych zbędnych dodatków i ma niesamowity smak i aromat)
– 1 kulkę mozzarelli
– bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z  instrukcją na opakowaniu.
  2. Świeże lub mrożone warzywa należy wcześniej ugotować – w tym celu w dużym garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia wrzucamy do niego mrożone warzywa. Gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
  3. Ugotowany makaron dorzucamy do naszych warzyw i dodajemy do nich passatę pomidorową. Świetnie będzie łączyć warzywa z makaronem. Wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli, posypujemy ziołami i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli chcemy odgrzać ją następnego dnia, możemy zrobić to przez ok 20 minut w piekarniku lub mikrofalówce.

Smacznego!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024