Jeśli lubicie dania z makaronem, dzisiejszy przepis jest idealny dla Was – gwarantujemy, że będzie smakować nie tylko największym miłośnikom makaronu, ale każdemu, kto jej spróbuje 🙂 przed Wami przepis, który nie wymaga zbyt wielu składników, a w smaku wiele innych zapiekanek bije na głowę. Koniecznie musicie to sprawdzić!
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zapiekanka ma też pewne właściwości zdrowotne – pamiętajcie, że przecier pomidorowy to świetne źródło likopenu, potasu, witamin A i C – z resztą inne warzywa również są ogromną skarbnicą związków przeciwutleniających, witamin i minerałów!
Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:
– warzywa – może być to np. gotowa mrożona mieszanka warzywna lub możemy wybrać warzywa, które lubimy najbardziej
– brązowy makaron kokardki
– passatę pomidorową (my polecamy Passatę pomidorową Cirio Rustica – nie zawiera ona żadnych zbędnych dodatków i ma niesamowity smak i aromat)
– 1 kulkę mozzarelli
– bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, oregano
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Świeże lub mrożone warzywa należy wcześniej ugotować – w tym celu w dużym garnku gotujemy wodę i w momencie wrzenia wrzucamy do niego mrożone warzywa. Gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty, odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.
- Ugotowany makaron dorzucamy do naszych warzyw i dodajemy do nich passatę pomidorową. Świetnie będzie łączyć warzywa z makaronem. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli, posypujemy ziołami i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli chcemy odgrzać ją następnego dnia, możemy zrobić to przez ok 20 minut w piekarniku lub mikrofalówce.
Smacznego!