Dlaczego tak bardzo lubimy muffinki? Bo można zrobić je na wiele sposobów. Na słodko lub wytrawnie. Z owocami, z warzywami, z czekoladą, z orzechami. My mamy dzisiaj dla Was przepis na jajeczne muffiny warzywami – czyli zdrową, naładowaną wartościami odżywczymi bombę energetyczno-witaminową 🙂
Choć przez długi czas jajka były uważane za wroga numer jeden osób z problemami z cholesterolem, to obecnie coraz więcej badań dowodzi, że tak naprawdę cholesterol z żywności nie ma zbyt wielkiego wpływu na poziom poszczególnych jego frakcji w organizmie (tym zajmuje się wątroba!). Udowodniono za to, że białko jaja kurzego zawiera wzorcowy skład aminokwasów – i choćby dlatego powinny być one w naszej diecie! Ponadto żółtko jaja zawiera całą gamę witamin – w tym A (w postaci beta-karotenu), D, E, K, a także B2, B12 i B5. Jajka zawierają też niezbędne pierwiastki (są źródłem fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu) oraz luteinę, które niezwykle pozytywnie wpływa na wzrok. Jeśli chodzi o paprykę, którą także tutaj użyto – to bardzo bogate źródło witaminy C, ale też likopenu (tego samego przeciwutleniacza, co w pomidorach), składników mineralnych i kapsaicyny – składnika o właściwościach antybakteryjnych, antynowotworowych, odchudzających, łagodzących ból i obniżających ciśnienie.
Sami widzicie – takie muffinki to nie jakiś tam zwykły “słodycz” czy “puste kalorie”. To naprawdę zdrowy posiłek!
Składniki:
– 5 jajek,
– papryka czerwona,
– papryka zielona,
– ser feta lub mozzarella
– przyprawy
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na pianę, a następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
2. Warzywa z ser, kroimy w kostkę i rozkładamy do pojemników na muffiny
3. Masę jajeczną wylewamy do pojemniczków
Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Smacznego!