Skip to main content

Jajeczne muffinki z warzywami

2017-07-07

Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Dlaczego tak bardzo lubimy muffinki? Bo można zrobić je na wiele sposobów. Na słodko lub wytrawnie. Z owocami, z warzywami, z czekoladą, z orzechami. My mamy dzisiaj dla Was przepis na jajeczne muffiny  warzywami – czyli zdrową, naładowaną wartościami odżywczymi bombę energetyczno-witaminową 🙂  Choć przez długi czas jajka były uważane za wroga numer jeden osób z problemami […]

Dlaczego tak bardzo lubimy muffinki? Bo można zrobić je na wiele sposobów. Na słodko lub wytrawnie. Z owocami, z warzywami, z czekoladą, z orzechami. My mamy dzisiaj dla Was przepis na jajeczne muffiny  warzywami – czyli zdrową, naładowaną wartościami odżywczymi bombę energetyczno-witaminową 🙂 


Choć przez długi czas jajka były uważane za wroga numer jeden osób z problemami z cholesterolem, to obecnie coraz więcej badań dowodzi, że tak naprawdę cholesterol z żywności nie ma zbyt wielkiego wpływu na poziom poszczególnych jego frakcji w organizmie (tym zajmuje się wątroba!). Udowodniono za to, że białko jaja kurzego zawiera wzorcowy skład aminokwasów – i choćby dlatego powinny być one w naszej diecie! Ponadto żółtko jaja zawiera całą gamę witamin – w tym A (w postaci beta-karotenu), D, E, K, a także B2, B12 i B5. Jajka zawierają też niezbędne pierwiastki (są źródłem fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu) oraz luteinę, które niezwykle pozytywnie wpływa na wzrok. Jeśli chodzi o paprykę, którą także tutaj użyto – to bardzo bogate źródło witaminy C, ale też likopenu (tego samego przeciwutleniacza, co w pomidorach), składników mineralnych i kapsaicyny –  składnika o właściwościach antybakteryjnych, antynowotworowych, odchudzających, łagodzących ból i obniżających ciśnienie.

Sami widzicie – takie muffinki to nie jakiś tam zwykły “słodycz” czy “puste kalorie”. To naprawdę zdrowy posiłek!

Składniki:

– 5 jajek,
– papryka czerwona,
– papryka zielona,
– ser feta lub mozzarella
– przyprawy
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na pianę, a następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
2. Warzywa z ser, kroimy w kostkę i rozkładamy do pojemników na muffiny
3. Masę jajeczną wylewamy do pojemniczków

Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Smacznego!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024