Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, pasty sezamowej (tahini), soku z cytryny, czosnku i różnych przypraw staje się coraz bardziej popularny. Idealny nie powinien mieć żadnych grudek. Powinien być aksamitny i kremowy!
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Warto jeść ciecierzycę, ponieważ jest źródłem białka i zawiera sporo błonnika. Oznacza to, że spożywanie cieciorki pozytywnie wpływa na pracę jelit i zapobiega zaparciom. Ponadto dłużej jesteśmy syci, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać cukrzycy. Obniża ona również poziom glukozy we krwi. Jest również źródłem potasu i żelaza.
Przygotowaliśmy dla Was dwie odsłony hummusu: z awokado i burakiem. Koniecznie spróbuj dwóch wersji i zdecyduj, która jest Twoim faworytem.
Hummus z awokado
Składniki:
- 2 sztuki awokado
- 400 g ciecierzycy
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- pół łyżki soli morskiej/himalajskiej
- pół łyżki pieprzu
- 1/4 szklanki zimnej wody
Hummus z burakiem:
Składniki:
- szklanka ciecierzycy
- 1,5 szklanki gotowanych buraków
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki skórki z cytryny
- pół łyżki kuminu
- 1/4 łyżki soli morskiej/himalajskiej
- 1/4 łyżki pieprzu
Wystarczy zblendować wszystkie składniki i gotowe! Taki hummus możesz również serwować na imprezach. Pasuje do wszystkiego – do krakersów, paluszków, sucharków, kanapek. Gotowy hummus możesz również polać olejem wysokiej jakości.
P. S. Jeśli brakuje Ci czasu i chęci na przygotowanie domowego hummusu to sprawdź, które sklepowe mają domowy skład – klik.