Lubicie awokado? Jeśli tak – mamy coś dla Was! Guacamole to pasta z awokado, która będzie idealnym dodatkiem m.in. do pieczywa, ale także do przekąsek – sprawdzi się więc na każdej wiosennej imprezie. A może wypróbujecie ją jako dodatek do potraw z grilla? Możliwości jest wiele – podobnie, jak rodzajów guacamole. Ogranicza nas tylko wyobraźnia oraz to, co mamy w kuchni! My przygotowaliśmy dla Was szybki przepis na przepyszne guacamole – musicie wypróbować 🙂
Na początku warto wspomnieć, że awokado to skarbnica wielu dobroczynnych związków, między innymi błonnika, który wspomaga trawienie, odtruwanie organizmu oraz regulowanie poziomu glukozy we krwi. Ponadto zawiera dużo witamin (zarówno rozpuszczalnych w wodzie, ale też tych rozpuszczalnych w tłuszczach), a także nienasycone kwasy tłuszczowe – w tym bardzo cenny, jednonienasycony kwas oleinowy. Jeszcze nie przekonaliście się do zrobienia guacamole? To może przekona Was nasz szybki przepis!
SKŁADNIKI:
- 3 dość dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 1 pęczek kolendry
- pół łyżeczki chilli
- pieprz
- sól
- sok z 1 limonki
- ząbek czosnku
- woda
PRZYGOTOWANIE:
Awokado umyć, a następnie wydrylować (w ich przypadku usuwanie pestek jest bardzo łatwe). Włożyć je do miski i rozgnieść widelcem na dość gładką masę. Posiekać cebulę, pokroić pomidory w kosteczkę oraz posiekać kolendrę. Dodać je po kolei do masy z awokado. Następnie doprawić pieprzem, solą, a także skropić sokiem z limonki i dodać posiekany ząbek czosnku. Wszystko wymieszać, przełożyć do słoiczka, wygładzić powierzchnię, a następnie nalać na górę warstwę wody grubości ok. 1 cm. Taka pasta z awokado nie będzie ciemniała nawet przez 3 dni! Smacznego 🙂