Skip to main content

Guacamole idealne

2017-04-27

Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Lubicie awokado? Jeśli tak – mamy coś dla Was! Guacamole to pasta z awokado, która będzie idealnym dodatkiem m.in. do pieczywa, ale także do przekąsek – sprawdzi się więc na każdej wiosennej imprezie. A może wypróbujecie ją jako dodatek do potraw z grilla? Możliwości jest wiele – podobnie, jak rodzajów guacamole. Ogranicza nas tylko wyobraźnia […]

Lubicie awokado? Jeśli tak – mamy coś dla Was! Guacamole to pasta z awokado, która będzie idealnym dodatkiem m.in. do pieczywa, ale także do przekąsek – sprawdzi się więc na każdej wiosennej imprezie. A może wypróbujecie ją jako dodatek do potraw z grilla? Możliwości jest wiele – podobnie, jak rodzajów guacamole. Ogranicza nas tylko wyobraźnia oraz to, co mamy w kuchni! My przygotowaliśmy dla Was szybki przepis na przepyszne guacamole – musicie wypróbować 🙂


Na początku warto wspomnieć, że awokado to skarbnica wielu dobroczynnych związków, między innymi błonnika, który wspomaga trawienie, odtruwanie organizmu oraz regulowanie poziomu glukozy we krwi. Ponadto zawiera dużo witamin (zarówno rozpuszczalnych w wodzie, ale też tych rozpuszczalnych w tłuszczach), a także nienasycone kwasy tłuszczowe – w tym bardzo cenny, jednonienasycony kwas oleinowy. Jeszcze nie przekonaliście się do zrobienia guacamole? To może przekona Was nasz szybki przepis!

SKŁADNIKI:

  • 3 dość dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek kolendry
  • pół łyżeczki chilli
  • pieprz
  • sól
  • sok z 1 limonki
  • ząbek czosnku
  • woda

PRZYGOTOWANIE:

Awokado umyć, a następnie wydrylować (w ich przypadku usuwanie pestek jest bardzo łatwe). Włożyć je do miski i rozgnieść widelcem na dość gładką masę. Posiekać cebulę, pokroić pomidory w kosteczkę oraz posiekać kolendrę. Dodać je po kolei do masy z awokado. Następnie doprawić pieprzem, solą, a także skropić sokiem z limonki i dodać posiekany ząbek czosnku. Wszystko wymieszać, przełożyć do słoiczka, wygładzić powierzchnię, a następnie nalać na górę warstwę wody grubości ok. 1 cm. Taka pasta z awokado nie będzie ciemniała nawet przez 3 dni! Smacznego 🙂


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024