Skip to main content

Granola – zrób to sam!

2017-01-25

Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Jeśli zapytalibyśmy Polaków, co chętnie jedzą na śniadanie, wielu z nich odpowie: płatki! Jemy je w każdej postaci. Jeśli znudziły Ci się zwykłe płatki owsiane, czekoladowe lub kukurydziane i chciałbyś od czasu do czasu zjeść coś innego (ale nie ufasz składom sklepowych musli), mamy dla Ciebie specjalny przepis na domową granolę. Robiąc ją samemu masz pewność, że […]

Jeśli zapytalibyśmy Polaków, co chętnie jedzą na śniadanie, wielu z nich odpowie: płatki! Jemy je w każdej postaci. Jeśli znudziły Ci się zwykłe płatki owsiane, czekoladowe lub kukurydziane i chciałbyś od czasu do czasu zjeść coś innego (ale nie ufasz składom sklepowych musli), mamy dla Ciebie specjalny przepis na domową granolę. Robiąc ją samemu masz pewność, że dodasz tylko to, co chciałbyś w niej znaleźć (bez przykrych niespodzianek w postaci dziwnych dodatków). To bardzo smaczny i prosty pomysł na urozmaicenie posiłku – zwłaszcza dla osób, które lubią śniadania “na słodko” 🙂

Aby zrobić domową granolę, należy przygotować poniższe składniki i dodawać je po kolei, mniej-więcej w takiej kolejności, jak na filmie, czyli:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanki orzechów oraz pestek dyni
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki miodu

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie i przenieść do okrągłej blachy do pieczenia. Najlepiej, aby rozłożyć naszą mieszankę równomiernie – wtedy czas pieczenia będzie krótszy i nie będzie niespodzianki w postaci niedopieczonych kawałków 🙂 piec przez 40 minut w 180 stopniach i mieszać delikatnie mniej-więcej do pięć minut. Jeśli nie będziemy mieszać, płatki mogą się łatwo przypalić i będą gorzkie w smaku… Następnie przygotować wybrane bakalie morele, rodzynki, żurawinę – według uznania (jeśli kawałki są większe, warto je pokroić). Dołożyć do mieszanki. Dokładnie wymieszać i przenieść do wybranego naczynia. Smacznego!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024