Skip to main content

Foccacia – idealne danie na imprezę sylwestrową!

2016-12-29

Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej, u nas jest oczywiście mniej popularna. Jest to rodzaj pieczywa, który jest stosowany jako podstawa pizzy (samo ciasto – bez sera ani sosu). Zależnie od regionu kraju, foccacia może zawierać dodatek soli, ziół, oliwy, suszonych pomidorów czy też oliwek. Oprócz stosowania jako spód do pizzy, może być też samodzielną przystawką na ciepło na przyjęcie […]

Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej, u nas jest oczywiście mniej popularna. Jest to rodzaj pieczywa, który jest stosowany jako podstawa pizzy (samo ciasto – bez sera ani sosu). Zależnie od regionu kraju, foccacia może zawierać dodatek soli, ziół, oliwy, suszonych pomidorów czy też oliwek. Oprócz stosowania jako spód do pizzy, może być też samodzielną przystawką na ciepło na przyjęcie urodzinowe, karnawałowe czy sylwestrowe. Dlatego właśnie dziś podajemy Wam przepis na smaczną foccacię – abyście mogli wykorzystać go na zbliżającą się imprezę z okazji powitania Nowego Roku!

Nasz przepis jest naprawdę bardzo prosty!

Czego potrzebujemy? 

  • 210 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • suszone pomidory
  • garść zielonych oliwek

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, do tego dodać mąkę oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W osobnej misce połączyć mąkę, sól, oliwę z oliwek i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać drożdże rozrobione wcześniej z wodą i mąką, wymieszać, a następnie dodać 150 ml ciepłej wody i ponownie wymieszać – najpierw łyżką, a później, gdy zacznie się bardziej kleić, rękami. Rozłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać rozmarynem, położyć suszone pomidory i pokrojone oliwki, a następnie włożyć do piekarnika. Piec przez 15-20 minut w 22°C.

I już, gotowe! Jak widzicie, przepis jest naprawdę łatwy i przyjemny 🙂 smacznego!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024