Wielkanoc kojarzy nam się z rodzinnym ciepłem, odpoczynkiem i pysznymi, tradycyjnymi, świątecznymi potrawami. Jest ich całkiem sporo – począwszy od jajek w przeróżnych wersjach przez ciasta, sałatki, pieczenie, kiełbasy i oczywiście zupy. Bardzo “przydatnym” produktem w trakcie przygotowywania wielkanocnych potraw jest więc majonez… Kto z nas nie słyszał o warzywno-majonezowej sałatce? To już niemalże klasyk – podobnie, jak jajka z majonezem! A czy myśleliście kiedyś o tym, że fajnie byłoby spróbować zrobić majonez samemu, ale baliście się, że nie wyjdzie? W tym roku może uda nam się Was przekonać!
Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na domowy majonez! Wbrew temu, co może się wydawać, wcale nie jest to takie trudne – zaraz się o tym przekonacie 🙂 co będzie nam potrzebne? Na pewno blender z nakładką miksującą, a także naczynie ze zbliżoną średnicą do średnicy nakładki.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- ok. 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu białego lub czarnego
- 2-3 łyżki oku z cytryny
- 1 szklanka oleju roślinnego o neutralnym smaku
- opcjonalnie – dodatki smakowe (czosnek lub zioła)
Sposób przygotowania:
Skorupki przez obraniem jajek należy umyć i sparzyć, a następnie wbić do pojemnika surowe jajka. Następnie do jajek należy dodać sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny i olej. Uwaga: warto ostrożnie “działać” – np. włożyć końcówkę blendera na samo dno pojemnika i nie podnosić jej, dopóki nie zacznie robić się emulsja. Warto zaczynać od najmniejszych obrotów. Później podnosić końcówkę stopniowo do góry – razem z nią podnosić się będzie także majonez 🙂 powtórzyć to “góra-dół” kilkakrotnie (2-3-4 razy), tylko nieco szybciej.
Majonez gotowy! Należy przechowywać go w szklanym pojemniku w warunkach chłodniczych (lodówka). Smacznego jajka!