Skip to main content

Domowy majonez? To proste!

2017-04-12

Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Wielkanoc kojarzy nam się z rodzinnym ciepłem, odpoczynkiem i pysznymi, tradycyjnymi, świątecznymi potrawami. Jest ich całkiem sporo – począwszy od jajek w przeróżnych wersjach przez ciasta, sałatki, pieczenie, kiełbasy i oczywiście zupy. Bardzo “przydatnym” produktem w trakcie przygotowywania wielkanocnych potraw jest więc majonez… Kto z nas nie słyszał o warzywno-majonezowej sałatce? To już niemalże klasyk – podobnie, […]

Wielkanoc kojarzy nam się z rodzinnym ciepłem, odpoczynkiem i pysznymi, tradycyjnymi, świątecznymi potrawami. Jest ich całkiem sporo – począwszy od jajek w przeróżnych wersjach przez ciasta, sałatki, pieczenie, kiełbasy i oczywiście zupy. Bardzo “przydatnym” produktem w trakcie przygotowywania wielkanocnych potraw jest więc majonez… Kto z nas nie słyszał o warzywno-majonezowej sałatce? To już niemalże klasyk – podobnie, jak jajka z majonezem! A czy myśleliście kiedyś o tym, że fajnie byłoby spróbować zrobić majonez samemu, ale baliście się, że nie wyjdzie? W tym roku może uda nam się Was przekonać!

Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na domowy majonez! Wbrew temu, co może się wydawać, wcale nie jest to takie trudne – zaraz się o tym przekonacie 🙂 co będzie nam potrzebne?  Na pewno blender z nakładką miksującą, a także naczynie ze zbliżoną średnicą do średnicy nakładki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ok. 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu białego lub czarnego
  • 2-3 łyżki oku z cytryny
  • 1 szklanka oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • opcjonalnie – dodatki smakowe (czosnek lub zioła)

Sposób przygotowania:

Skorupki przez obraniem jajek należy umyć i sparzyć, a następnie wbić do pojemnika surowe jajka. Następnie do jajek należy dodać sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny i olej. Uwaga: warto ostrożnie “działać” – np. włożyć końcówkę blendera na samo dno pojemnika i nie podnosić jej, dopóki nie zacznie robić się emulsja. Warto zaczynać od najmniejszych obrotów. Później podnosić końcówkę stopniowo do góry – razem z nią podnosić się będzie także majonez 🙂 powtórzyć to “góra-dół” kilkakrotnie (2-3-4 razy), tylko nieco szybciej.

Majonez gotowy! Należy przechowywać go w szklanym pojemniku w warunkach chłodniczych (lodówka). Smacznego jajka!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024