Tłusty Czwartek tuż tuż! Prawdopodobnie większość z nas nie może doczekać się tego dnia – to chyba jedyny dzień w roku (wyłączając Święta oczywiście), w którym bez wyrzutów sumienia pozwalamy sobie na więcej i zajadamy się ze smakiem pączkami, faworkami i innymi tłusto-słodkimi smakołykami. Z resztą nie znamy chyba nikogo, kto nie lubi pączków – i właśnie z tej okazji przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na domowe, smaczne, słodkie bułeczki. Nie jest przecież tajemnicą, że sklepowe pączki (i faworki!) pozostawiają zazwyczaj bardzo dużo do życzenia pod względem składu…
DOMOWE, PEŁNOZIARNISTE PĄCZKI Z PIEKARNIKA
To dobra, mniej kaloryczna opcja dla osób, które “boją się” nadprogramowych kalorii w swojej diecie, ale nie chcą rezygnować z odrobiny słodkiej przyjemności 🙂 cukier można zastąpić erytrytolem!
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– szczypta soli morskiej
– 1 jajko
– kostka drożdży
– 1/2 szklanki mleka 2%
– nadzienie: powidła (np. śliwkowe)
– cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól, a następnie dodać jajko i mleko. Wyrabiać ciasto do momentu uzyskania elastycznej, dość lepkiej masy. Zostawić na godzinę pod przykryciem i po tym czasie uformować pączki. Ułożyć je na blaszce, zostawić na kolejną godzinę, a potem piec w 190 stopniach/15 minut. Nadziać gotowe pączkipowidłami, najlepiej za pomocą szprycy
DOMOWE PĄCZKI Z BUDYNIEM
Jeśli nie przepadacie z tradycyjnymi pączkami z marmoladą, a Waszym faworytem są pączki z budyniem, również możecie je zrobić – wykorzystajcie poniższy przepis! Możecie obniżyć jego kaloryczność, dodając zamiast cukru np. erytrytol lub ksylitol.
SKŁADNIKI:
– 1 cukier waniliowy
– 500 g mąki pszennej
– 1/2 szklanki mleka
– 80 g drożdży
– 2 łyżki cukru
– 7 żółtek
– 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
– szczypta soli
– 1 łyżka octu
– 1 l oleju lub innego tłuszczu do smażenia pączków
– 1 budyń o smaku śmietankowym (polecamy np. bezglutenowy Dr Oetker lub Delecta –
albo własnoręcznie zrobiony według grafiki pod spodem)
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– 1,5 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Budyń: Ugotować budyń, dodając do mleka proszek budyniowy, żółtko oraz mąkę, a następnie ostudzić.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, a mleko podgrzać na wolnym ogniu. Następnie rozpuścić drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Takie ciasto pozostawić do wyrośnięcia, a gdy powiększy dwukrotnie swoją objętość, dodać mąki oraz: pozostałą część cukru, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, sól i spirytus. Wyrobić dokładnie ciasto, posypać mąką, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny. W międzyczasie rozgrzać olej, a z przygotowanego ciasta uformować 24 kule, lekko je spłaszczyć i położyć na środku łyżeczkę budyniu. Brzegi należy dokładnie zlepić. Pączki ułożyć na ściereczce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano, odwracając je co jakiś czas. Na koniec ciepłe pączki polukrować lub – gdy lekko ostygną – posypać cukrem pudrem.
BEZGLUTENOWE PĄCZKI
SKŁADNIKI:
– 2 jajka
– 1,5 szklanki maślanki
– 1/4 szklanki roztopionego masła
– 5 szklanek mąki ryżowej bezglutenowej
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki sody do pieczenia
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki cukru lub erytrytolu
– olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE: