Ravioli to jedna z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych potraw kuchni włoskiej. Są to niewielkie pierożki, najczęściej nadziewane szpinakiem, serem, ale też mięsem i warzywami. Najczęściej – podobnie, jak nasze pierogi – robi się je z mąki z dodatkiem oleju roślinnego. A gdyby tak zrobić je w wersji nieco bardziej dietetycznej i zamiast z mącznego ciasta, zrobić je z… cukinii?
Przedstawiamy naprawdę fajny przepis, który nie wymaga od Was zbyt dużo czasu, za to na pewno zadowoli niejedno wymagające podniebienie – przedstawiamy Wam cukiniowe ravioli! Przepis jest niezwykle łatwy w wykonaniu! Potrzebujemy zaledwie kilku składników:
Składniki:
- 2 cukinie
- 4 szklanki szpinaku w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ricotti
- 2 sera mozzarella
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- Używając obieraczki do warzyw, potnij cukinię na cienkie plasterki
- Na patelni usmaż szpinak, a następnie dodajemy do niego czosnek i ricottę i dokładnie mieszamy
- Ułóż podwójne paski cukinii tak, żeby postał krzyżyk
- Wyłóż serowo-szpinakową masę na środek krzyżyka i zawiń
- Na wierzch połóż passatę pomidorową (my polecamy passatę
- Na wierzch połóż plaster sera mozzarelli
- Zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut
Smacznego! 🙂