Cukiniowe ravioli

Kategoria: Przepisy


Ravioli to jedna z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych potraw kuchni włoskiej. Są to niewielkie pierożki, najczęściej nadziewane szpinakiem, serem, ale też mięsem i warzywami. Najczęściej – podobnie, jak nasze pierogi – robi się je z mąki z dodatkiem oleju roślinnego. A gdyby tak zrobić je w wersji nieco bardziej dietetycznej i zamiast z mącznego ciasta, zrobić je z… cukinii? 


Przedstawiamy naprawdę fajny przepis, który nie wymaga od Was zbyt dużo czasu, za to na pewno zadowoli niejedno wymagające podniebienie – przedstawiamy Wam cukiniowe ravioli! Przepis jest niezwykle łatwy w wykonaniu! Potrzebujemy zaledwie kilku składników:

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 4 szklanki szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ricotti
  • 2 sera mozzarella
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  1. Używając obieraczki do warzyw, potnij cukinię na cienkie plasterki
  2. Na patelni usmaż szpinak, a następnie dodajemy do niego czosnek i ricottę i dokładnie mieszamy
  3. Ułóż podwójne paski cukinii tak, żeby postał krzyżyk
  4. Wyłóż serowo-szpinakową masę na środek krzyżyka i zawiń
  5. Na wierzch połóż passatę pomidorową (my polecamy passatę
  6. Na wierzch połóż plaster sera mozzarelli
  7. Zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut

    Smacznego! 🙂

    21931677_10214538150791270_557755137_o

AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)


Strona internetowa: http://www.katsuumi.pl

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.